Tři největší banky mění ceníky. Končí další poplatky

Petr Kučera Petr Kučera
1. 11. 2013 6:08
Zcela nové jsou i všeobecné obchodní podmínky. Orientaci vám ale banky neulehčí.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů, zruší od Nového roku některé poplatky. Současně zdraží výběry z bankomatů prostřednictvím kreditní karty.

Základních, tedy nejčastěji využívaných služeb, se změny nedotknou. V ceníku zůstává také kritizovaný paušální poplatek za vedení úvěrového účtu, který je podle více než dvaceti soudních rozhodnutí v souladu s českými zákony.

Spořitelna v oznámení klientům uvádí, že „zcela zruší" jedenáct poplatků. Ve skutečnosti ale čtyři z nich nahradí novým jednotným poplatkem, nazvaným nově smluvní pokuta.

K začátku roku upraví ceníky i další z velkých bank - ČSOB, Komerční banka či Raiffeisenbank, v jejich případě jde ale o drobnější či zcela nepatrné změny.

Najdi si sám

Všechny tuzemské banky současně k Novému roku mění své všeobecné obchodní podmínky, aby byly v souladu s novým občanským zákoníkem. Ten začne být účinný od 1. ledna 2014 a ohledně bank přináší především terminologické a formální změny - například zavádí obecnou úpravu smlouvy o účtu místo dosavadní smlouvy o běžném účtu a smlouvy o vkladovém účtu. Věcné změny se dotknou prakticky jen zmocněnců či disponentů.

Až na výjimky, mezi něž patří především nízkonákladová mBank, přitom banky nechávají na klientech, aby si konkrétní změny všeobecných obchodních podmínek našli sami. Porovnání staré a nové verze dokumentů jim nijak neulehčují.

Pro představu: Jen nové podmínky České spořitelny mají přes dvacet stran a zhruba 80 tisíc znaků. Pokud s nimi klient nesouhlasí, musí to bance oznámit do konce prosince - jinak platí, že je schvaluje.

Lze nicméně ocenit, že konkrétně u České spořitelny jsou nové podmínky oproti předchozí verzi napsané srozumitelněji a se zřejmou snahou o lepší orientaci v textu. I zde je vidět vliv nových menších bank na trhu, které na podobně "lidský" a méně formální přístup vsadily už dříve.

Vkladomat i změna PIN bez poplatku

Na rozdíl od všeobecných obchodních podmínek připravila Česká spořitelna u svého ceníku (jak nově nazývá sazebník spojený s přehledem úrokových sazeb) konkrétní seznam změn. Bohužel si zatím nelze ověřit jeho úplnost, protože kompletní nový ceník ještě není k dispozici. Banka sice odkazuje na jeho adresu, na ní ale umístila jen aktuální sazebník.

Spořitelna od 1. ledna zruší poplatek za změnu PIN u debetních i kreditních karet. Dosud činil šest korun. Přestože někteří konkurenti nabízeli tuto službu zdarma nebo v ceně balíčku (ČSOB s výjimkou nejlevnějších karet Visa Electron a dále třeba UniCredit, Air Bank či Equa Bank), sazebníky jiných bank počítají u změny PIN s vyšší cenou (20 korun u Fio banky, 25 korun u mBank, 39 korun u Raiffeisenbank a standardně 50 korun u Komerční banky).

Klienti České spořitelny si nově mohou zdarma změnit i transakční limity k platebním kartám, pokud tak učiní přes internet a nikoliv na pobočce. Dosud platili šest korun, zatímco třeba Komerční banka nebo mBank službu nabízí zdarma. Dvacetikorunový poplatek od Nového roku zruší také ČSOB. V sazebníku Raiffeisenbank nadále zůstává cena 50 korun, u speciální karty pro placení na internetu je změna zdarma.

Spořitelna ruší i šestikorunový poplatek za odemknutí a zamknutí platební karty přes internetové bankovnictví.

Lidé s nejnovějším balíčkem Osobní účet České spořitelny II, který je na trhu od poloviny letošního roku, nemuseli zmíněné poplatky hradit ani dosud - mají je v ceně paušálu.

Končí také šestikorunový poplatek za vklad hotovosti přes takzvaný vkladomat prostřednictvím platební karty. V tomto případě ale spořitelna jen následuje konkurenty - ČSOB, UniCredit, GE Money, Air Bank a nově i Komerční banka totiž u svých vkladomatů nic neúčtují.

Teoreticky nejvíce ušetří lidé, kteří ke svému úvěru chtěli po bance potvrzení o zůstatku na účtu zpracované na žádost klienta. Dosavadní poplatek 500 korun totiž z ceníku vypadne.

Končí také poplatky ze sjednání úvěru ke sporožirovému účtu (otevření kontokorentu) na dobu neurčitou na pobočce. To se týká jen starých sporožirových účtů, nové balíčky už mají tento poplatek v ceně paušálu. Zdarma bude i změna limitu u kontokorentu na pobočce.

Nová smluvní pokuta

Od Nového roku zruší spořitelna i samostatný poplatek za „správu klienta v prodlení" (dosud 300 korun), za nedodržení data splatnosti kreditní karty (250 korun), za poštovné při zaslání upomínky nebo výzvy při nesplácení úvěru a za poštovné při zaslání upomínky nebo výzvy k vyrovnání debetního zůstatku a nekrytých plateb.

Nahradí je jednotnou smluvní pokutou ve výši 500 korun.

Cena za upomínku se u konkurentů liší. Například Fio banka účtuje jen 100 korun, stejně jako Komerční banka v případě první upomínky, mBank chce 200 korun (za první upomínku). Naopak třeba klienti Equa bank mají platit 499 korun, u Raiffeisenbank 500 korun a u GE Money Bank 600 korun. ČSOB účtuje 300 korun u spotřebitelských úvěrů a 500 korun za první upomínku u hypoték.

Kreditní karty do bankomatu nepatří

Od ledna zdraží Česká spořitelna i výběr z bankomatu prostřednictvím kreditní karty. Ve vlastní síti stoupne poplatek z 19 na 39 korun, u ostatních bankomatů ze 40 na 49 korun.

Spořitelna zdůrazňuje, že kreditní karta - v principu úvěrový produkt - slouží jako nástroj pro placení u obchodníků nebo na internetu. K výběru z bankomatu lze používat debetní kartu, u níž se dosavadní základní poplatek (šest korun) nemění.

Výběr prostřednictvím kreditní karty bývá výrazně dražší také u konkurenčních bank. Například ČSOB účtuje u svých bankomatů šest korun plus 1,5 procenta z hodnoty transakce, UniCredit 49 korun a jedno procento.

ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank

Drobné změny přichystala na Nový rok druhá největší banka, ČSOB. Běžného uživatele potěší, že končí dosavadní šestikorunový poplatek za změnu jednorázového i trvalého příkazu přes internet (také u České spořitelny i Komerční banky je zdarma). Končí i poplatek za změnu limitu platební karty přes internet (dosud 20 korun).

Jen nepatrné změny čekají klienty Komerční banky. Ta zcela zruší devítikorunový poplatek za vklad hotovosti přes vkladomat, který dosud v některých případech vybírala. Další změnou je přehlednější cena za zpracování papírového příkazu k úhradě pobočkou v den předání - dosud byla rozdělena do dvou položek.

U Raiffeisenbank musí zájemci o zjištění změn kompletně porovnat starý a nový sazebník (banka na svém webu tentokrát žádné shrnutí nenabízí), aby nakonec zjistili, že jsou prakticky shodné. Mění se jen formality.

 

Právě se děje

Další zprávy