Češi vybočili v evropském průzkumu: spořivostí a zároveň neochotou se stěhovat

ČTK ČTK
30. 11. 2018 13:50
Téměř tři čtvrtiny Čechů tvrdí, že každý měsíc dokáží ušetřit alespoň část ze svých příjmů. O přestěhování do jiné země z důvodu tíživé finanční situace uvažuje v tuzemsku osm procent lidí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Česko je v deklarovaném šetření peněz v evropském srovnání těsně za Švédskem, zemí s nejvyšším podílem spořivosti a hospodárnosti. Ve Švédsku je schopno každý měsíc ušetřit určitou částku 74 procent obyvatel. Evropský průměr v letošním roce činí 59 procent.

Vyplývá to ze Zprávy o platebním chování spotřebitelů za rok 2018, kterou zpracovává společnost Intrum. Průzkumu se zúčastnilo přes 20 tisíc lidí ze 24 zemí Evropy.

Průměrnou částkou, kterou je schopen každý měsíc obyvatel Česka ušetřit, je 4004 korun. Celkem 76 procent Čechů si úspory dává stranou v první řadě kvůli nečekaným výdajům. Mezi další důvody patří cestování (37 procent), ztráta zaměstnání (28 procent) nebo podpora dětí a vnoučat.

Stěhování Čechy neláká

Z důvodu nepříznivé finanční situace či za vidinou lepšího výdělku zvažuje přestěhování do zahraničí osm procent českých respondentů. Evropský průměr je 18 procent. Stejně nízký podíl jako Česko zaznamenal výzkum pouze v Rakousku.

"Výsledky průzkumu zcela jednoznačně prokazují pozitivní trend růstu české ekonomiky, který je podpořen již známým faktem o dobré platební morálce Čechů v případě hrazení svých závazků. Dalším důkazem je nesporně nejnižší podíl respondentů s chutí vycestovat za prací a lepšími podmínkami do zahraničí. Zároveň se pozitivně projevuje tradiční spořivost," uvedl ředitel společnosti Karol Jurák.

Poukázal na rostoucí zájem o moderní platební metody, kdy 40 procent českých respondentů uvedlo, že nákupy on-line jsou u nich prioritou.

S názorem, že česká ekonomika je na vzestupu, souhlasí 46 procent obyvatel země. Jde o nejvyšší podíl respondentů s takovým ekonomickým optimismem ze všech dotazovaných evropských zemí. S růstem ekonomiky se v celoevropském průměru ztotožňuje každý třetí Evropan (30 procent).

Svou finanční situaci nemá podle průzkumu pod kontrolou jeden z deseti Čechů (11 procent). To je nejnižší podíl respondentů ze všech zemí. I zde je tuzemsko v otázce finančního vyžití na tom nejlépe ze všech evropských respondentů zahrnutých do průzkumu. Evropský průměr respondentů uvádějících, že nemají svou finanční situaci pod kontrolou, činí 18 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy