Trh s bydlením brzdí. Zdražování nových bytů v Praze se zastavilo, hlásí developeři

ČTK ČTK
27. 7. 2022 12:53
Růst prodejních cen nových bytů v Praze se ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně zastavil. Průměrná cena prodaného bytu byla 145 783 korun za metr čtvereční (m2). Z analýzy developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group vyplývá, že se projevuje především nedostupnost stoupajících hypoték a v metropoli se prodalo 950 nových bytů, což je meziroční propad skoro 65 procent.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

"Trh se zpomaluje, brzdí ceny i nákupy a apetit investorů nakupovat nové bydlení se dramaticky snížil. Dostali jsme se na vrchol a nějaký čas na něm zůstaneme," odhadl při prezentaci analýzy Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Ve srovnání s prvním čtvrtletím se prodejní cena bytů v hlavním městě zvedla o 34 korun za metr čtvereční. Meziročně je zhruba o 23 procent vyšší. "V poslední době se ceny stabilizují a od začátku roku se zvýšily jen zhruba o pět procent. Celkově za letošní rok očekáváme růst maximálně do deseti procent," řekl zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Prodeje bytů nejvíce podle developerů ovlivňuje nedostupnost hypoték způsobená prudkým nárůstem základní úrokové sazby. Od začátku roku je o polovinu méně sjednaných hypoték. "Aktuální situace na hypotečním trhu prakticky převrátila strukturu kupujících. Zatímco v minulosti převažoval počet klientů, kteří financovali nové bydlení hypotékou, dnes se tento poměr otočil ve prospěch investičních koupí," dodal Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

Růst zpomaloval také u nabídkové ceny, která přesto překonala hranici 150 000 korun za m2 (152 051 Kč/m2), což je meziročně o 17 procent více. Nabídková cena, která rostla kvůli rostoucím nákladům - především cenám materiálů, energií a nejistotě na trhu, se vzdaluje od prodejní ceny a vrací se k dlouhodobé úrovni okolo pět až deset procent rozdílu, vyplývá z dat.

"Nevíte, co se stane za měsíc. To developery nutí, aby byly hodně obezřetní s cenotvorbou a budou vyčkávat, za kolik budou schopni prodat," řekl Soural. Očekává, že někteří developeři můžou projekty i zastavovat.

Za druhé čtvrtletí se podle firem v Praze prodalo 950 bytů, díky čemuž vzrostla nabídka na 4150 bytů. To je téměř čtvrtinový meziroční nárůst. Přesto to je podle analýzy 15 procent pod dlouhodobým průměrem a více než 50 procent pod stavem, který by mohl dostatečně saturovat poptávku. Aby zvládla uspokojit potřeby trhu, musela by být v tuto chvíli zhruba dvojnásobná, uvedl Soural.

Soural neočekává, že by nově stavěné byty mohly v dohledné době zlevňovat. A to i kvůli legislativě. "Která přikazuje stavět domy a byty nadstandardně. Stavíme nejlepší byty v Evropě a to něco stojí. Pokud by se mělo něco udělat s náklady, tak na straně norem a vyhlášek, aby se připustilo, že se dají stavět domy s nižší úrovni a levnější parkovací stání," konstatoval.

Rozdílná čísla, ale podobný trend prezentuje také konkurenční Ekospol. V pondělí uvedl, že průměrná cena nového bytu v Praze o velikosti 55 metrů čtverečních meziročně vzrostla o 22 procent na 142 740 korun za metr čtvereční. Za první pololetí letošního roku se podle firmy v hlavním městě prodalo 1540 nových bytů, což je takřka třikrát méně než loni.

Podle její analýzy jsou tak letos prodeje nejhorší za 15 let, kdy je společnost monitoruje.

 

Právě se děje

Další zprávy