Trh práce 2021: Poražených bude letos více než vítězů, řada profesí by měla zpozornět

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
29. 1. 2021 5:30
Trh práce čeká letos hlavně velká nejistota a polarizace. Některé profese sice zůstanou na výsluní, v mnoha oborech ale klesnou mzdy, smlouvy dostanou časové omezení a bez snahy učit se novým dovednostem si lidé “neškrtnou”. Zlaté časy minimální nezaměstnanosti, zvyšování mezd a nabídek skvělých benefitů, na které si Češi zvykli, jsou pryč.
Učení jazyků, studium, ilustrační foto
Učení jazyků, studium, ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Bez učení to nepůjde

Řada zaměstnanců z "padlých" oborů prochází rekvalifikacemi a snaží se uplatnit jinde. Ovšem vzdělávání doporučují personalisté i lidem, kteří v současnosti zaměstnání mají. Mohou být na trhu práce žádanější.

"Ti, jejichž dovednosti jsou vyhledávané, mohou požadovat navýšení mzdy a práci na dálku, díky které nemusí tolik dojíždět. Mají větší míru flexibility a mohou si tak nastavit rodinný a pracovní život podle svého. Zaměstnanci, kteří mají méně vyhledávané dovednosti, musí dojíždět na pracoviště a jsou vystaveni větším rizikům, snížení mzdy, propouštění, poslání na 'překážky'. Zároveň mají omezenější možnost práce z domova, díky které mají nižší flexibilitu a tím i menší rovnováhu mezi osobním a pracovním životem," vysvětluje Jaroslava Rezlerová. 

Proto podle personalistů bude stále více nutné zvyšování kvalifikace. "Zaměřila by se hlavně na znalost cizího jazyka, minimálně na angličtinu, a to tak, aby byla na skutečně využitelné úrovni," radí Honsová. 

"Dále bych určitě věnovala čas dovzdělání se v posledních trendech oboru - naprostá většina oborů přesouvá stále větší část činností do online prostředí, zapojuje automatizaci, AI systémy (umělá inteligence, pozn. red.) - kdo tohle nebude schopen zvládnout, bude mít i bez nárůstu nezaměstnanosti do budoucna pozici ztíženou. Takže práce s on-line systémy, logické myšlení, ale také schopnost komunikace," doplňuje personalistka. 

Podle Rezlerové z Manpoweru si řada lidí uvědomuje, že bez rozvíjení nových dovedností jim ujede vlak. "Lidé budou klást mnohem větší důraz na to, aby jim zaměstnavatel umožnil učit se novým dovednostem a rozvíjet se. Mění se také vztah firem a zaměstnanců. Konverzace s budoucím zaměstnancem se ponese v tónu: 'Nevíme, jak dlouho u nás budete pracovat, doufejme, že dlouho. Ale pokud ne, můžeme vám s jistotou slíbit, že získáte nové dovednosti, díky nimž budete na trhu práce konkurenceschopnější, než jste byli předtím,'" dodává Rezlerová. 

Personalisté napříč trhem pozorují menší ochotu zaměstnanců měnit práci než v minulosti. Je to opět kvůli panující nejistotě. Nicméně stále platí, že zaměstnavatelé, kteří umí pracovat se svými lidmi, budou mít výhodu: "Vítěznými firmami roku 2021 budou ty, které budou disponovat přitažlivou firemní kulturou, firmy přizpůsobivé a agilní," doplňuje headhunter Marek Navrátil.

 

Právě se děje

Další zprávy