Trh práce 2021: Poražených bude letos více než vítězů, řada profesí by měla zpozornět

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
29. 1. 2021 5:30
Trh práce čeká letos hlavně velká nejistota a polarizace. Některé profese sice zůstanou na výsluní, v mnoha oborech ale klesnou mzdy, smlouvy dostanou časové omezení a bez snahy učit se novým dovednostem si lidé “neškrtnou”. Zlaté časy minimální nezaměstnanosti, zvyšování mezd a nabídek skvělých benefitů, na které si Češi zvykli, jsou pryč.
Foto: Isifa/Thinkstock

Práce z domova i on-line pohovory pokračují

Koronakrize přinesla na pracovní trh i některá pozitiva a inovace. "Mezi pozitiva se řadí schopnost zaměstnanců dobře a samostatně pracovat na dálku. Vzniklá situace poukázala na angažovanost a solidaritu mezi zaměstnanci, vedla k urychlení digitalizace. V mnoha případech došlo ke zjednodušení chodu firem, firemních procesů, zploštily se firemní struktury, celkově se zefektivnila komunikace a zrychlily se rozhodovací procesy napříč firmou. Došlo i k růstu důvěry mezi zaměstnanci a manažery," vyjmenovává Olga Hyklová, majitelka personální agentury Advantage Consulting.

Zatímco v roce 2019 využívala home office v Česku jen čtyři procenta pracujících, tedy zhruba 206 tisíc lidí, kvůli opatřením proti šíření koronaviru jejich počet vzrostl na 35 procent.

"V roce 2021 se jejich počet ještě zvýší. Trend práce na dálku bude pokračovat i v letošním roce. Změní se pracovní vztahy mezi zaměstnanci, budou více zaměřené na vzájemnou spolupráci, lidé si začnou více vážit společně stráveného času s kolegy, což se promítne do firemní kultury," předpovídá Olga Hyklová.

S přesunem lidí na home office firmy loni ušetřily na nákladech. "V našem průzkumu například přes 30 procent firem uvedlo, že zavedením práce z domova ušetřily na hrazení cestovních nákladů, 32 procent respondentů uvádí, že jim klesly náklady za používání tiskáren, stejné procento ušetřilo na občerstvení pro zaměstnance a 21 procentům firem klesly náklady za energie," doplňuje personalistka. 

Velká část komunikace se přesouvá do virtuálního prostoru a v něm podle personalistů zůstane. Pracovní cesty nahrazují Teamsy nebo Zoom, cestovat kvůli hodinovému jednání přestává firmám dávat smysl, lze tedy předpokládat, že pracovních cest rapidně ubude i po uvolnění opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy