Třetina občanů EU nemá na týdenní dovolenou mimo domov. Češi průměr lehce srážejí

ČTK ČTK
31. 7. 2017 16:41
Nejhorší je situace v Rumunsku, kde se bez týdenního volna mimo domov musí obejít dva ze tří obyvatel, ukazují nová data Eurostatu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Divin Serhiy /Shutterstock.com

Brusel - Kolem třetiny občanů Evropské unie si z finančních důvodů nemůže během roku dopřát týdenní dovolenou mimo domov. Ukazují to data Eurostatu. Česko se v tomto ohledu nachází lehce pod průměrem.

Nejhorší je situace v Rumunsku, kde se bez týdenního volna mimo domov musí obejít 66,6 procenta obyvatel. V nejlépe umístěném Švédsku si takový odpočinek nemůže dovolit jen 8,2 procenta občanů. V České republice si týdenní dovolenou mimo domov neužije 28,9 procenta lidí.

Podíl osob, které si nemohou dopřát týdenní odpočinek mimo domov, v posledních pěti letech poklesl téměř ve všech zemích EU. Výjimkou je Kypr, Řecko a Dánsko. Nyní tento podíl činí v celounijním průměru 32,9 procenta.

Po Švédsku je nejnižší podíl takových občanů v Lucembursku (13,1 %), Dánsku (13,7 %), Finsku (14,2 %) a Rakousku (15,4 %).

Nejvíce nadprůměrných hodnot dosahuje po Rumunsku Chorvatsko (62,8 %), Bulharsko (56,4 %), Řecko (53,6 %) a Kypr (53,5 %).

Účastníci výzkumu odpovídali na otázku, zda mohou se všemi členy své domácnosti strávit týdenní dovolenou mimo domov. Typ dovolené (letní/zimní, all-inclusive/polopenze) statistici nerozlišovali.

 

Právě se děje

Další zprávy