Třetina cestujících na Slovensku jezdí vlakem zdarma. Zájem o železnici prudce stoupl

ČTK ČTK
17. 1. 2018 14:50
V roce 2013 - před zavedením bezplatného jízdného pro děti a seniory - přepravily slovenské státní dráhy 44 milionu lidí. Loni to bylo už 72 milionu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Železnice slovenskej republiky

Bratislava - Po zavedení bezplatné přepravy dětí, žáků, studentů a seniorů ve vlacích na Slovensku výrazně vzrostl počet cestujících na železnici. Do programu, který je otevřen obyvatelům také jiných zemí Evropské unie ze zmiňovaných kategorií, se ze zahraničí zapojilo nejvíce zájemců z České republiky.

Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl státní dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Cestování vlakem zdarma pro seniory a studenty slíbila také česká vláda premiéra Andreje Babiše.

Přepravu zdarma ve vlacích na Slovensku pro vybrané skupiny pasažérů zavedl v listopadu 2014 předchozí jednobarevný kabinet nynějšího slovenského premiéra Roberta Fica jako jedno z opatření ze sociálního balíčku zaměřeného na zvýšení životní úrovně obyvatel.

Kromě téměř všech spojů ZSSK se projekt bezplatné dopravy vztahuje i na regionální vlaky soukromého dopravce RegioJet z české skupiny Student Agency, který zajišťuje státem dotovanou přepravu osob na jihu Slovenska.

ZSSK loni podle předběžných údajů přepravila 72 milionů pasažérů, z toho asi 37 procent tvořili cestující, kteří mají nárok na bezplatnou přepravu. Ještě v roce 2013, tedy před spuštěním projektu cestování zdarma, ZSSK přepravila 44,28 milionu cestujících.

Na konci loňského roku ZSSK evidovala v systému bezplatné přepravy 1,12 milionu osob. Z toho 43 090 registrací bylo ze zahraničí, většina (36 691 zákazníků) z České republiky. Vystavení příslušného průkazu je jednou z podmínek bezplatné přepravy.

ZSSK po zavedení bezplatné přepravy zvyšovala počet spojů a měla také vypůjčené vagony a lokomotivy od Českých drah. Někteří cestující si v minulosti na sociálních sítích stěžovali na přeplněné vlaky během dopravní špičky.

Slovenský státní osobní železniční dopravce loni v prosinci oznámil, že v průběhu letošního roku posílí například vlakovou dopravu v okolí slovenské metropole.

Ve spojích dálkové dopravy ZSSK uplatňuje limity na počet cestujících v rámci bezplatné přepravy. "Kontingenty jsou stanoveny tak, aby byla ve vlaku zachována vyváženost počtu zákazníků s nárokem na bezplatnou přepravu a platících cestujících, a to z důvodu, aby i platící klientela měla přiměřený počet míst," uvedl mluvčí ZSSK Tomáš Kováč. Zájemce o cestování zdarma si musí předem nechat vystavit jízdenku na bezplatnou přepravu vlakem.

Bezplatná přeprava zmiňovaných kategorií cestujících, mezi které patří také osoby pobírající kromě jiného invalidní či sirotčí důchod, se nevztahuje na vlaky vyšší kategorie InterCity, které spojují Bratislavu s Košicemi a které ZSSK provozuje na vlastní komerční riziko.

Celkové finanční dopady projektu bezplatné přepravy podle ZSSK vyčíslit nelze. Dopravce v roce 2016 dostal dotaci 238,3 milionu eur (6,1 miliardy korun) za výkony ve veřejném zájmu, které si objednává stát. V roce 2013 tato dotace dosáhla skoro 227 milionů eur (5,8 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy