Třetina bankomatů vám už vydá hotovost po zamávání mobilem. Někdy to má ale háček

Olga Skalková Olga Skalková
19. 3. 2019 15:16
Možnost vybírat hotovost jen prostřednictvím platební aplikace v mobilu si začala ve velkém razit cestu v tuzemské bankomatové síti na sklonku loňského roku. Od té doby se rapidně rozšiřuje, i když novinka funguje s určitým omezením. Jak vyplývá z průzkumu Aktuálně.cz, touto technologií je nyní vybaveno přes 1900 bankomatů, což je asi třetina bankomatové sítě v Česku.
Bezkontaktní bankomat, platba mobilem - ilustrační foto
Bezkontaktní bankomat, platba mobilem - ilustrační foto | Foto: ČSOB

Jde o specializované bankomaty s bezkontaktním funkcí šesti bank - ČSOB, České spořitelny, Komerční banky, Monety, Raiffeisenbank a Fio banky. Nejvíce jich mám ČSOB, další v pořadí jsou Moneta a Air Bank.

Výběr hotovosti mobilem funguje pomocí NFC čipu v telefonu v bankomatech, které jsou vybavené snímačem. Takové bankomaty jsou dnes označené nálepkou, že je v nich možné výběr provést bez vložení karty, stačí ji jen přiložit. Stejně to funguje i s mobilem: přiloží se na označené místo s NFC symbolem a pak stačí zadat PIN k platební kartě, se kterou je platební aplikace propojená.

Samotný bezkontaktní bankomat k výběru prostřednictvím Google Pay, Apple Pay a dalších bezkontaktních aplikací bank však nestačí. Většina finančních domů sice tvrdí, že službu už podporuje, neplatí to ale ještě vždy. Například Moneta a Raiffeisenbank ji zatím zajišťuje jen pro karty Mastercard. ČSOB pak připouští, že na Apple Pay umožňuje výběry jen pro klienty některých bank."Tuto službu dále vyvíjíme," říká Patrik Madle, mluvčí ČSOB.

Podobně mluví i Air Bank. "Od listopadu umožňují naše bankomaty bezkontaktní výběry pomocí NFC čipu v telefonu. Ne každá služba placení mobilem u všech bank to ale zatím umožňuje, záleží na nastavení samotné služby nebo banky. Takže i když z naší strany takové výběry na bankomatech nijak neomezujeme, může se stát, že to někomu nepůjde," říká Vladimír Komjati, mluvčí Air Bank.

Na každém výběru banka utrží 12 korun

Banky se zaváděním možnosti výběrů bez platebních karet spěchají. Když tuto možnost nenabídnou, připraví se tím kromě zlepšení služeb pro své klienty i o příjmy. Za každý výběr totiž banka, která bankomat provozuje, inkasuje od banky, s jejíž kartou klient vybírá, v průměru 12 korun. Některé banky tuto technologii proto zavádějí ještě dříve než aplikace na mobilní platby klientům nabídnou. Platí to o Raiffeisenbank a Fio bance.

"Instalaci bezkontaktních čteček jsme dokončili letos v lednu na všech našich 179 bankomatech a lze ji využít pro všechny typy mobilních řešení," říká Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky.

"V tuto chvíli je 115 z celkem 160 našich bankomatů vybaveno bezkontaktní čtečkou a jsou schopny přijímat i jakékoliv individuální NFC řešení vyvinuté tuzemskými bankami pro zabezpečené platby mobilem, a to na karty vydané společností Mastercard. Pro karty Visa bychom to měli spustit během několika týdnů," říká Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisenbank.

Mobilní platby jsou tak dalším akcelerátorem v rozšiřování bezkontaktních bankomatů. První je v Česku před dvěma a půl roky spustila Air Bank, která má nyní už všech svých 365 bankomatů vybavených čtečkou. V krátké době ji následovaly ČSOB a Moneta.

Bezkontaktně je to bezpečnější

I tak ale ještě před rokem v Česku fungovalo jen několik stovek bezkontaktních bankomatů a k jejich boomu došlo až v následujících měsících. Tato zařízení mají v části svých síti skoro všechny banky, které bankomaty provozují, výjimkou je UniCredit Bank a Sberbank, které je však také plánují.

Za loňským boomem bezkontaktních bankomatů je také snaha o větší bezpečnost při výběru. Při použití snímače namísto vkládání karty odpadá riziko podvodů se zkopírováním identifikačních údajů na magnetickém proužku takzvaným skimmingem. Banky ušetří i tím, že se karty takto méně opotřebovávají. Výhodou pro klienta také je, že mu bankomat nemůže kartu "spolknout".

Rozšiřování bezkontaktních bankomatů proto letos pokračuje. ČSOB Aktuálně.cz potvrdila, že současný počet bezkontaktních bankomatů 414 navýší o dalších 70.

Česká spořitelna chce také letos masivně tuto sít rozšířit. "Máme nyní zhruba 250 bezkontaktních bankomatů. Během letoška by měly tvořit už zhruba jednu třetinu z celkového počtu 1788 našich bankomatů, " říká Lukáš Kropík z tiskového oddělení České spořitelny.

Komerční banka letos plánuje zvýšit počet bezkontaktních bankomatů ze současných 200 na 300. A Moneta, která má čtvrtou nejhustší bankomatovou síť a provozuje v ní nyní už 387 zařízení s bezkontaktní funkcí, připravuje jejich rozšíření o další desítky. 

Jediné, co zatím na mobilní aplikace nefunguje, je cash back, čili vybírání hotovosti při platbě kartou v obchodě, a také na vklad hotovosti. Obě služby nejsou bezkontaktně zatím nabízeny a kartu je nutné protáhnout platebním terminálem.

 

Právě se děje

Další zprávy