Třetí kabinová lanovka v Krkonoších se rozjede u Vrchlabí

ČTK ČTK
15. 9. 2015 16:29
Lanovka, jejíž náklady se odhadují na 25 milionů korun, by měla v nadcházející zimní sezoně nahradit skibusy a vozit lyžaře z parkoviště k bubákovskému areálu. Lanovka bude dlouhá 172 metrů a překonávat převýšení 27 metrů. Ve 22 čtyřmístných kabinách dokáže za hodinu přepravit 430 lidí rychlostí půl metru za vteřinu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Vrchlabí - Skiareál Bubákov u Vrchlabí staví kabinovou lanovku, která by měla v nadcházející zimní sezoně přepravovat lyžaře z parkoviště přes Labe k dolní stanici čtyřsedačkové lanovky v bubákovském areálu. Náklady činí asi 25 milionů korun. Řekl to jednatel areálu Václav Bubák. Po lanovkách na Sněžku a Černou horu půjde o třetí lanovku kabinového typu v Krkonoších.

Přeprava lyžařů do bubákovského areálu by měla být díky lanovce výrazně pohodlnější. Dosud lyžaře do areálu vozily skibusy. Skiareál Bubákov je sjezdovými tratěmi těsně propojen se sousedním areálem v Herlíkovicích, s nímž má i jednotné skipasy. Jejich ceny se podle Bubáka pro nadcházející sezonu měnit nebudou. Od pátku do neděle bude denní skipas dál za 590 korun, od pondělí do čtvrtka za 550 korun.

Kabinová lanovka bude dlouhá 172 metrů a bude překonávat převýšení 27 metrů. Ve 22 čtyřmístných kabinách bude schopna za hodinu přepravit 430 lidí, její rychlost bude půl metru za vteřinu. "V objektu dolní stanice lanovky budou také pokladny, sociální zařízení a zázemí lanovky," uvedl Bubák.

Kromě lanovky ve Vrchlabí se letos v zimě rozjedou i nové lanovky na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou a ve Špindlerově Mlýně. Společnost Mega Plus na Černé hoře dokončuje šestisedačkovou lanovku a v Peci pod Sněžkou čtyřsedačkovou lanovku. Celkové náklady do lanovek, zasněžování, parkoviště a rozšíření sjezdovek v celém SkiResortu Černá hora - Pec budou čtvrt miliardy korun. Skipasy ve SkiResortu v hlavní sezoně zdraží o 40 korun na 690 korun, v nově zavedené TOP sezoně o Vánocích a v únoru bude skipas za 750 korun.

Investici 200 milionů korun do nové šestimístné lanovky nyní realizuje Skiareál Špindlerův Mlýn. Lanovka do nadcházející zimy nahradí hlavní čtyřsedačkouvou lanovku na Pláně v areálu Svatý Petr z roku 1992.

 

Právě se děje

Další zprávy