Trest pro tisíce lidí s datovou schránkou. Daňové přiznání odevzdali na papíře

Ekonomika Ekonomika
24. 5. 2016 20:31
Penále ve výši 2000 korun za chybné podání hrozí lidem již druhým rokem. Platí, že kdo má aktivní datovou schránku, musí s finančními úřady komunikovat elektronicky. Letos počet pokutovaných lidí výrazně vzrostl.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Na datovou schránku letos doplácí tisíce lidí, výrazně totiž vzrostl počet pokut za nedodržení elektronické formy podání daňového přiznání. Platí, že kdo má aktivní datovou schránku, musí s finančními úřady komunikovat elektronicky.

Kdo má datovou schránku a odevzdává daňové přiznání klasicky "na papíře", dostane automaticky pokutu ve výši 2000 korun. Zatímco v roce 2015 úřady pokutovaly stovky lidí, letos jich byly už tisíce. Informoval o tom server Podnikatel.cz.

Penále ve výši 2000 korun za chybné podání hrozí již druhým rokem. Letos se počet udělených pokut zvýšil, protože zároveň vzrostl i počet jedinců, kteří musí s finanční správou komunikovat elektronicky. Jsou jich už statisíce.

Do půlky května bylo v roce 2015 uděleno 322 pokut za nedodržení elektronické formy podání u daně z příjmů právnických i fyzických osob a 83 pokut u DPH. Letos počet pokut řádově vzrostl.

"U daně z příjmů bylo od 1. 1. do 17. 5. 2016 za nedodržení elektronické formy podání uděleno 2528 pokut. U DPH bylo letos za nedodržení elektronické formy podání uděleno 1110 pokut. Žádná pokuta nebyla vyšší než 2000 korun," řekla serveru Podnikatel.cz Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp

Nepoužíváte WhatsApp? Zjistěte více >>

Od ledna mají za povinnost podávat přiznání k DPH elektronicky také plátci DPH - fyzické osoby s obratem do šesti milionů korun za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Do konce roku 2015 přitom měli výjimku a mohli přiznání podávat i v papírové podobě.

Od 1. května je navíc podání plátce DPH, u kterého je povinnost učinit jej elektronicky a které není učiněno datovou zprávou ve formátu nebo struktuře zveřejněné správcem daně, považováno za neúčinné. Na plátce DPH je tak na rozdíl od loňského roku pohlíženo, jako kdyby podání neučinil, a hrozí mu sankce, které s nedodržením povinností souvisejí.

 

Právě se děje

Další zprávy