Trest pro Kaufland. Zaplatí 22 milionů, rozhodl ÚOHS

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
23. 10. 2013 13:47
Kaufland za nezákonné dohody s dodavateli zaplatí 22 milionů.
Foto: Pavel Baroch

Praha - Společnost Kaufland Česká republika zaplatí pokutu ve výši 22,13 milionu korun za porušení zákona o významné tržní síle. Potvrdil ji svým pravomocným rozhodnutím předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Kaufland podle zjištění ÚOHS sjednával s nadpoloviční většinou svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů platební lhůty v délce delší než 30 dní a platby takto i realizoval.

Řetězec rozhodnutí zatím nechce komentovat. "Oficiální rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nám dosud oficiálně doručeno nebylo. Do doby, než se seznámíme s jeho detaily, není možné se k němu vyjádřit," řekl ČTK mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Pokuta je ještě vyšší, než úřad navrhoval letos v lednu. Za dohody o prodloužení lhůty po splatnosti tehdy Kauflandu navrhoval zaplatit jen 13,63 milionu korun.

Podle ÚOHS se řetězec dopustil nezákonného postupu také tím, že s 95 procenty dodavatelů sjednával pro případ postoupení pohledávky třetím osobám úhradu nákladů spojených se zpracováním agendy, a to čtyři procenta z ceny pohledávky.

Pro případ úhrady faktur dodavatelům před lhůtou splatnosti účtoval také dodatečné skonto ve výši 0,5 procenta z předčasně uhrazené faktury za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena.

"Tímto způsobem podřídil řetězec své dodavatele povinnostem vytvářejícím nerovnováhu mezi smluvními stranami," vysvětluje Rafaj.

Aktuální rozhodnutí je prvním větším případem, který ÚOHS za tři roky platnosti zákona o významné tržní síle uzavřel. Místopředseda ÚOHS Hynek Brom před týdnem uvedl, že úřad nyní vede celkem šest správních řízení. Už dříve uzavřel bez pokuty spor s Aholdem.

Zákon o významné tržní síle často kritizují odborníci. Zabývala se jím i Evropská komise, řízení s Českem ale nezahájila. Miroslav Koberna z Potravinářské komory před týdnem uvedl, že zatím nastaly v souvislosti s platností zákona jen dílčí změny v chování obchodních řetězců. Dodržování třicetidenní lhůty splatnosti se snaží řetězce kompenzovat vyžadováním procent na bonusech.

Podobně vysokou pokutu letos od úřadu dostala také společnost Rewe, která provozuje supermarkety Billa a Penny Market. Rafaj jí potvrdil již dříve udělenou pokutu ve výši 23,9 milionu korun za to, že firma nedodržela svůj slib, že prodá čtyři bývalé prodejny maloobchodního řetězce Plus. ÚOHS tím podmínil fúzi roku 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy