Trendy v bydlení 2011: strohost i návrat k přírodě

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 12. 2010 19:31
Budeme se vracet k přírodě i k nábytku pro dvě generace
Foto: ViewArt

Brno - Stále ještě otevřený obytný prostor, ale s možností předělení, i nadále jednoduché nábytkové prvky, ale se stále častějšími připomínkami přírody a návrat k přírodním a trvanlivým materiálům, které vydrží i po dvě generace.

Takto v hrubých rysech vidí trendy v bydlení pro rok 2011 tři bytoví designéři oslovení redakcí Aktuálně.cz.

"Trendy přicházejí v cyklech a obvykle reflektují situaci ve společnosti. Bylo tomu tak vždy. Období blahobytu s sebou nesla touhu po jednoduchosti, s příchodem krizí se trendy v bydlení obrací zpět k přírodě, oblým tvarům a zdobnosti," vysvětlil designér Ondřej Brunecký z brněnského ateliéru ViewART.

Příroda je vidět v materiálech i barvách

Jednoduchost vybavení, která bytový design ovládá v poslední době, se sice nechystá odejít tak docela ze scény, stále častěji ji ale podle Bruneckého budou doplňovat přírodní akcenty - ať už se jedná o doplňky, tapety, ale i přírodní materiály.

"I v bytech jsou například moderní kamenné obklady a jejich imitace, stejně jako živý plamen, tedy krby a v bytech hlavně biokrby," uvedla příklad bytová projektantka Jitka Litschmannová z brněnského ateliéru Ritzy. Spolu s přírodními materiály se oblibě stále více těší i přírodní barvy - odstíny béžové, hnědé, často v kombinaci s bílou.

Podle expertů na trendy v bydlení obliba čistě bílého nábytku, který majiteli bytu poskytuje svobodu kdykoliv změnit dominantní barvu i náladu místnosti, vydrží určitě i v příštím roce.

Foto: Ritzy.cz

"Jako byla v minulosti trendy zelená a nyní dohasíná trend vínově červené, začíná se prosazovat na stěnách v interiéru také modrá. Trendy kombinace bude s ořechovým dřevem, nebo medovými odstíny," přiblížila Litschmannová.

Lidé, kteří vybavují své byty, také stále častěji sahají po nábytku z trvanlivých a času odolných materiálů. I proto se hlavní barevná hra odehrává na stěnách a doplňcích, které je snadné vyměnit.

Otevřený prostor ano, ale…

Stejně jako v uplynulých několika letech se i nadále těší oblibě propojení kuchyně s jídelnou případně obývacím pokojem. Ale ani tohle není tak docela stejné jako před pár lety.

"Trend propojování do velkých otevřených prostor sice platí dál, ale stále častěji se objevuje možnost, v případě potřeby prostor oddělit. K tomuto účelu slouží často posuvné dveře, japonské stěny, ale mezi kuchařkou a obývacím pokojem často stojí kuchyňský ostrůvek," doplnila bytová designérka Eva Jandorová.

Stejně tak se postupně upouští od stejného provedení nábytku v kuchyni a v připojeném obývacím pokoji. "Skříňky v obývací části už nemusí být stejné jako kuchyně. Obvykle jsou neutrálně barevné - a doplněny nějakým prvkem z kuchyně, například deskou nebo policí, aby se prostor sjednotil," upřesnila Jitka Litschmannová.

Návrat "starých dobrých časů"

Foto: Ritzy.cz

Spolu s oživením strohého interiéru přírodními prvky se do bytových interiérů vracejí retro prvky. "Obliny už jsou vidět stále častěji, například výrobci kuchyňských linek vycházejí přání klientů vstříc a občas ustoupí od hran s úhlem 90 stupňů. Přechod na rustikální styl ale zatím nehrozí," podotkla s úsměvem Jandorová.

Stále oblíbenější jsou tak retro kuchyně, ale i spotřebiče, které vypadají jako z amerického filmu. S jednoduchým interiérem se jeden či dva retro kousky dobře snesou, stávají se pak obvykle dominantou prostoru.

Oblíbenou nenápadnou retro připomínkou je i nábytek ve vysokém lesku. Ten však pomalu opouští oblast "trendy" vybavení. "Donedávna byl trendem vysoký lesk, nyní už se používá kombinace lesku a matu," vysvětlil Ondřej Brunecký.

Zároveň se podle něj stále objevuje v interiérech hra geometrických tvarů.

Hlavním heslem je: myslet na pohodlí

Odklon od lesklého povrchu, na němž vynikne každý otisk prstu, ale odpovídá i dalšímu trendu - stále většímu důrazu na pohodlí obyvatel interiéru a praktičnost.

Foto: Ritzy.cz

"Vše je zaměřeno na člověka. Investuje se do kuchyní s možností nízké údržby, do materiálů a vnitřního vybavení, i spotřebičů. Proti minulým letům dávají lidé přednost spíše menším kuchyním s kvalitním vybavením, které zvýší pohodlí při vaření," popsala Jitka Litschmannová.

A pohodlí panuje samozřejmě i v obývacím pokoji. "Například u sedaček to znamená, že nemají tak vysoké opěradlo, ale zato jsou hlubší," uvedla příklad Eva Jandorová.

 

Právě se děje

Další zprávy