Skandál v Japonsku: Toshiba nadhodnotila zisk o miliardy

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 7. 2015 20:12
Společnost Toshiba oznámila, že zjistila problémy v účetnictví v dubnu. Odhalená ztráta je však trojnásobná proti tomu, co tehdy firma odhadovala.
Prezident a generální ředitel Toshiby Hisao Tanaka.
Prezident a generální ředitel Toshiby Hisao Tanaka. | Foto: Reuters

Tokio - Japonská elektrotechnická společnost Toshiba za poslední roky nadhodnotila svůj provozní zisk o 151,8 miliardy jenů (30,5 miliardy Kč). S odvoláním na výsledky vyšetřování nezávislého výboru to dnes uvedla sama firma. Jde přitom o jeden z největších skandálů japonských firem za několik let.

Nesprávné účetní praktiky se vztahují až k roku 2008 a podle vyšetřování byly úmyslné. Výsledkem vyšetřování zřejmě bude přeúčtování hospodaření za uplynulé roky, změny ve vedení a zřejmě i postih ze strany regulačních úřadů, upozornil zpravodajský server BBC.

"Ve společnosti Toshiba panovala firemní kultura, podle které nebylo možné jít proti požadavkům nadřízených," uvádí se ve zprávě. "Když tedy nejvyšší vedení představilo 'výzvy', prezidenti divizí, manažeři a zaměstnanci pod nimi neustále prováděli nesprávné účetní postupy, aby dosáhli cílů v souladu s přáním svých nadřízených."

Agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že v příštích měsících odstoupí prezident a generální ředitel Hisao Tanaka a jeho předchůdce a místopředseda správní rady Norio Sasaki, kteří stanovili cíle provozního zisku. Na zářijové valné hromadě pak má být vyměněna zhruba polovina správní rady.

Toshiba oznámila, že zjistila problémy v účetnictví v dubnu. Odhalená ztráta je však trojnásobná proti tomu, co tehdy firma odhadovala. Akcie Toshiby od té doby klesly asi o 26 procent, firma ale zůstává desátou největší společností v Japonsku podle tržní hodnoty.

Toshiba zatím nebyla schopna uzavřít účetnictví za minulý fiskální rok, který skončil 31. března. Firma také na konci fiskálního roku zrušila výplatu dividend.

Některé zdroje už dříve uvedly, že jednou z teorií vyšetřovatelů je, že se nejvyšší vedení obávalo dopadu neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011 na výsledky jaderné divize. Stanovili proto nereálné cíle pro nové aktivity, jako jsou chytré měřiče a systémy elektronického výběru mýtného. Zpráva výboru sice nezmiňuje Fukušimu, uvádí ale, že nejvyšší tlak byl ve fiskálních letech 2011 a 2012.

Výbor mimo jiné odhalil nadhodnocování zisku nebo jeho dřívější účtování, případně pozdější zaúčtování ztráty nebo výdajů. Tyto kroky často způsobily, že v následujícím období byly stanoveny pro divize ještě vyšší cíle.

Vyšetřování přichází v době, kdy se japonský premiér Šinzó Abe snaží zlepšit řízení firem, aby přilákal více zahraničních investorů.

Účetní skandál Toshiby je největší od roku 2011, kdy byly odhaleny problémy japonského výrobce fotoaparátů a zdravotnického zařízení Olympus. Tehdy se ukázalo, že firma se snažila zakrýt ztráty za uplynulé roky ve výši až 1,7 miliardy USD (42,5 miliardy Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy