Topolánek rozšiřuje byznys. Fond koupí domy za miliardy

Petr Kučera Ekonomika Petr Kučera, Ekonomika
7. 11. 2013 9:19
Investiční skupina ECPI, kterou vlastní napůl s Tadeášem Trojanem, zakládá nový fond.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Expremiér Mirek Topolánek vloží peníze do realitního byznysu. Investiční skupina ECPI, kterou vlastní napůl s mladým investorem do nemovitostí Tadeášem Trojanem, zakládá nový fond soukromého kapitálu. Informuje o tom server iHned.cz.

Fond se zaměří na investice do kancelářských budov v Česku. Vydělávat bude na jejich dlouhodobém pronájmu. Hodlá cílit na kancelářské lokality jako Pankrác nebo Karlín. Do jedné nemovitosti ale nebude investovat víc než 25 milionů eur.

"Cílem fondu je vybrat minimálně čtyřicet milionů eur s tím, že za posledních čtrnáct dní jsme zajistili již čtvrtinu této částky," uvedl Trojan, syn producenta Ondřeje Trojana, v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Během tří a půl let by měl fond proinvestovat kolem 2,5 miliardy korun. První transakci chtějí jeho správci uzavřít do poloviny příštího roku.

Investoři, kteří budou mít zájem do fondu vstoupit, musí vložit minimálně pět set tisíc eur (zhruba 13 milionů korun). Za to je jim slíben čistý výnos na úrovni deseti procent ročně.

Fond spadá pod investiční společnost ECP Real Estate, již ze tří čtvrtin vlastní skupina ECPI, kterou spoluzakládal Mirek Topolánek. Zbylých 25 procent patří bývalému zaměstnanci poradenské firmy Jones Lang LaSalle a partnerovi developerské společnosti Karlin Group Miloradu Miškovičovi.

Řízení fondu bude mít na starosti Kamil Kosman, který byl předtím léta zodpovědný mimo jiné za realitní financování v České spořitelně a Erste Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy