Toman skončí v čele Agrární komory, nebude znovu kandidovat

ČTK ČTK
25. 1. 2017 16:13
Současného prezidenta Agrární komory ve funkci nenahradí ani předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha - ani on nechce na šéfa komory kandidovat. Loni na jaře byl Toman znovu zvolen do funkce prezidenta Potravinářské komory ČR, kterou vede od roku 2007.
Miroslav Toman na fotografii z roku 2014.
Miroslav Toman na fotografii z roku 2014. | Foto: ČTK

Praha - Současný prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman nebude na březnovém sněmu komory znovu kandidovat na šéfa oborové organizace. Dnes to oznámil na zasedání představenstva. Prezidentem zemědělské organizace je od roku 2014, kdy skončil ve funkci ministra zemědělství.

Loni na jaře byl Toman znovu zvolen do funkce prezidenta Potravinářské komory ČR, kterou vede od roku 2007 s přestávkou během výkonu funkce ministra.

"Svému nástupci předávám Agrární komoru ve velmi dobré kondici, ve stabilizovaném a efektivním personálním a finančním stavu. Jsem přesvědčen, že za uplynulé tříleté volební období odvedla Agrární komora ČR velký kus práce, který výrazně pomohl postavení českého zemědělství a posílil jeho prosperitu i z hlediska budoucího období," uvedl Toman.

Sněm komory by měl být v polovině března v Olomouci. Toman chce i nadále s komorou jako prezident potravinářů spolupracovat, například v řešení zneužívání významné tržní síly ze strany obchodních řetězců nebo v hledání nových exportních příležitostí.

Před časem se spekulovalo, že by Tomana ve funkci prezidenta Agrární komory mohl nahradit předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Ten však dnes sdělil, že kandidovat na prezidenta komory nebude.

Podle Tomana si bude muset nové vedení komory poradit s nepříliš účinnou nesystematickou ochranou domácího trhu nebo s vysokými vývozy nezpracovaných zemědělských surovin a dovozem už zpracovaných výrobků s vyšší přidanou hodnotou.

Při hodnocení svého působení v čele Agrární komory pochválil organizaci za to, že se podařilo dát více peněz do evropského rozvojového programu pro venkov nebo že byl novelizován zákon o významné tržní síle.

Komora sdružuje zemědělské prvovýrobce, ale také lesníky, potravináře nebo včelaře. Podle svého webu má 103 000 členů.

Pokud dětem nevnutíme nějakou aktivitu, aby měly výdej, tak je nemůžeme pořád omezovat v tom, co můžou jíst, říká Miroslav Koberna. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy