Polské maso vydává luxusní restaurace za argentinské, řekl Toman. Majitel to vyvrací

Šárka Mrázová Ekonomika ČTK Šárka Mrázová, Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 6. 2. 2019 16:50
Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) to řekl na sněmovním zemědělském výboru. Dodal, že pokud by se v polském hovězím našly zbytky veterinárních léčiv, přijme stát mimořádná veterinární opatření.
Ministr Miroslav Toman.
Ministr Miroslav Toman. | Foto: ČTK

"Samozřejmě probíhá kontrola Státní veterinární správy i Státní zemědělské a potravinářské inspekce v pražských restauracích. Našli jednu restauraci, kde bylo 31 kilogramů masa neznámého původu, našli další restaurace, kde a faktuře bylo české maso, ale vlastně bylo polského původu a z jiných zemí," řekl na Úřadu vlády novinářům Toman.

"Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za tisíc korun porci," řekl poslancům. Toman nechtěl konkrétní podniky uvádět, jsou však podle něj nazývané asijsky. "A tím nemyslím čínské restaurace," dodal.

Na tiskové konferenci poté ministr na naléhání upřesnil, že by se podle něj mělo jednat například o restauraci U Moťáka poblíž přestupní stanice metra Florenc v centru Prahy. Manažer restaurace Tomáš Karas to však pro Aktuálně.cz odmítl. "Tak to vám potvrdit bohužel nemůžu. To nevím to se budu muset zeptat pana ministra, ten ví víc než já," sdělil Karas. 

Poškodilo nás to! Nevěděl jsem, že maso bylo z Polska, říká majitel pražské restaurace | Video: Tomáš Cetkovský

V restauraci zabavili veterináři maso neznámého původu, odebrali vzorky a znehodnotili ho. Restauraci hrozí pokuta až do 50 milionů korun. 

Veterináři v polském hovězím mase z problematických jatek, které bylo přivezeno do Prahy, nezjistili zbytky léčiv. Maso bylo i vzhledově v pořádku. Zatím však nejsou hotové testy na salmonelu, sdělil v úterý Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Nejspíš tak bylo v pořádku i 56 kilogramů masa, které odebraly právě pražské restaurace, neboť šlo o stejnou zásilku.

Zatím veterináři od 28. ledna do pondělí odebrali skoro osmdesát vzorků zásilek polského hovězího. Vyšetřili zatím třetinu, všechny vzorky byly v pořádku.

Ze zhruba tří set kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, které se dostalo do ČR, se 137 kilogramů prodalo spotřebitelům nebo restauracím. Na polských jatkách se údajně porážely nemocné krávy.

Toman v pátek prohlásil, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Občany vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. Česko podle něho případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do ČR nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí.

Při případném zákazu by podle Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo do České republiky přes jiné unijní země.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Jatka už byla uzavřena. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

Aféra s polským hovězím na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Žena

Aféra s polským hovězím na Aktuálně.cz

Co se vlastně stalo:


Jak reagovalo Česko:


Co hrozí zákazníkům a jak se v mase orientovat:


Česko-polská obchodní válka:


Ministrův hon na nepoctivé restaurace:

 

Právě se děje

Další zprávy