Česko zažije velký výprodej prakticky nových aut. Sehnat půjdou i za polovinu ceny

Ekonomika Ekonomika
11. 10. 2018 10:17
Kvůli problémům s emisními limity se má zlevnění vozů projevit hlavně u vybraných modelů značek Škoda a Volkswagen. Další tisíce skoro nových aut vychrlí na trh leasingové společnosti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Tisíce nových a téměř nových aut pod cenou budou v příštích měsících dostupné na českém trhu. Výrobci vozy poslali do prodeje předčasně, aby se tím vyhnuli přísnějším emisním pravidlům. Informovaly o tom Hospodářské noviny (HN).

Podle poradenských firem mohou prodejci některé vozy nabízet se slevami až několik desítek procent.

Řada automobilek ke konci léta ve velkém registrovala nová auta, důvodem byl přechod na přísnější pravidla pro měření emisí. Výrobci od září nesmí prodávat vozy, pro které nestačili sehnat potřebná razítka, připomněly HN.

Co nejvíce jich proto poslali na trh ještě před začátkem zmíněných změn nebo je registrovali na sebe, a stali se tak sami jejich prvními majiteli.

"Kvůli méně příznivému kurzu a nasycenosti trhu se zřejmě nepodaří mnoho z těchto vozů vyvézt do EU, což tradičně býval odbytový kanál pro zánovní vozy. Lze předpokládat, že část vozů se objeví na trhu zánovních vozů za zajímavé ceny," uvedl pro HN vedoucí oddělení pro automobilový sektor v poradenské firmě EY Petr Knap.

Podle experta však přijde brzy ještě jeden tlak na zlevňování vozů. "V Česku se za poslední rok nakumuloval velký objem vozidel vrácených z ročních a dvouletých leasingů, které jsou zatím neprodejné. Díky nim by mohlo dojít k poklesu cen mírně ojetých vozů," říká Knap.

Unikátní záběry z výšky: Tisíce odložených Škodovek bez homologace čeká na letišti v Milovicích | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy