Thomas a Michael dominují. Ve vedení velkých německých firem je stále minimum žen

ČTK ČTK
28. 9. 2016 12:30
Za uplynulý rok sice mírně stoupl počet žen v představenstvech 160 firem, vůči mužům ve stejných pozicích ale zůstávají nadále v jasné menšině.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Berlín - Ve vedení velkých německých firem je nadále jen minimum žen. V představenstvech 160 společností kótovaných na německé burze je jich právě 44, tedy 6,5 procenta. Pokud se jejich podíl bude zvyšovat stávajícím tempem, dosáhne až za mnoho desítek let 40 procent, uvedla nadace AllBright, která se zasazuje o větší zastoupení žen ve vedení firem.

Za uplynulý rok sice stoupl počet žen v představenstvech 160 firem o sedm, vůči 631 mužům ve stejných pozicích ale zůstávají nadále v jasné menšině. Žena stojí v čele představenstva pouze jedné z těchto firem. Jde o Anke Schäferkordtovou z televizní skupiny RTL, i ona se ale o svůj post dělí s mužem.

O něco lepší je z pohledu nadace situace v dozorčích radách společností, kde k 1. září letošního roku bylo 1265 mužů a 436 žen, kterých je tak o trochu více než čtvrtina.

Velká část společností - 110 ze 160 - podle studie neusiluje o to, aby do budoucna v představenstvu ženu měla. Dvě ženy v představenstvu mají z firem jen Aareal Bank, Allianz, Deutsche Bank, Ferratum, Munich Re a Siemens.

Ze studie také vyplynulo, že typickým mužským členem představenstva velké německé firmy je Němec (75 procent), který vystudoval ekonomii (40 procent). Nejčastěji se jmenuje Thomas nebo Michael a narodil se v průměru v roce 1963. Mužů se jménem Thomas nebo Michael (dohromady 49) je přitom v představenstvech více než všech žen.

Ženy v představenstvech jsou nejčastěji Němky (66,6 procenta), které vystudovaly ekonomii (45 procent) a v průměru jsou o dva roky mladší než jejich mužští kolegové.

 

Právě se děje

Další zprávy