Těžba dřeva v Česku loni stoupla, rekord ale nepřekonala

ČTK ČTK
7. 6. 2015 13:03
Loni opět stoupla především nahodilá těžba, která zahrnuje odstraňování polomů či likvidaci stromů napadených škůdci.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Těžba dřeva v Česku loni druhým rokem rostla, vytěžilo se 15,48 milionu metrů krychlových, což bylo meziročně zhruba o procento více. Těžba se tím vrátila na úroveň roku 2011, rekordních 18 milionů kubíků se vytěžilo v roce 2007. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Loni opět rostla především nahodilá těžba, která zahrnuje odstraňování polomů či likvidaci stromů napadených škůdci. Tato těžba vzrostla o sedm procent na 4,5 milionu metrů krychlových.

Podíl nahodilé těžby z celkové byl 29 procent, což je zhruba předloňská úroveň. Lesníci se museli například loni v květnu vypořádat na severu Moravy s polámanými a popadanými stromy po silném větru, který v nárazech dosahoval síly orkánu. Vítr tehdy poničil jen státnímu podniku Lesy ČR zhruba 250 000 metrů krychlových dřeva. Z loňských kalamit v Česku na začátku letošního roku zbývalo zpracovat 280 157 metrů krychlových dřeva.

Nejvíce v Jihočeském kraji

Většina (87 procent) vytěženého dřeva pocházela z jehličnatých stromů. Mezi nimi převažoval smrk, jehož těžba dosáhla téměř 11 milionů metrů krychlových. Z listnatých stromů se loni nejvíce kácel buk (896 000 m3). Nejvíce dřeva se opět vytěžilo v Jihočeském kraji, a to přes dva miliony kubíků. Za jihem Čech následovaly Moravskoslezský a Plzeňský kraj s více než 1,6 milionu metrů krychlových vytěženého dřeva.

Z Česka se vyvezlo surového dřeva za 9,5 miliardy korun, což bylo o 1,2 procenta meziročně více. Dřevo putovalo především do Rakouska a Německa. Rakousko odebralo dřevo za 4,8 miliardy korun, Německa za 4,4 miliardy korun. Kromě surového dřeva se vyvezl dřevní odpad za 1,5 miliardy korun a palivové dřevo za 205 milionů korun.

Práce pro 13 tisíc zaměstnanců

Zalesněno bylo loni 20 203 hektarů lesů, zhruba o procento meziročně víc. Lesníci vysadili 121 milionů stromků, převažovaly jehličnany. Nejvíce se vysadilo smrků (přes 36 milionů kusů) a buků (téměř 33 milionů kusů).

V lesnictví loni pracovalo přes 13 000 lidí, z toho manuálně téměř sedm tisíc. Jejich počet zhruba zůstal na předloňské úrovni. Mzdy v lesnictví vzrostly o čtyři procenta na průměrných 24 559 korun měsíčně, což je 1127 korun pod celorepublikovým průměrem.

Polovina těžby dřeva v tuzemsku připadá na státní Lesy České republiky. Podnik loni vytěžil necelých osm milionů metrů krychlových dřeva, což byl meziroční pokles o 70 000 m3. Dalších zhruba 15 procent lesů obhospodařuje 600 členů ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR.

Rozmáhá se nelegální těžba

V Česku se nyní rozmáhá nelegální těžba dřeva. Podobný fenomén se objevil před deseti lety. "Je to byznys a dřevo se vyplácí prodávat," uvedl nedávno ředitel olomouckého inspektorátů České inspekce životního prostředí Radek Pallós. Kontroloři za loňský rok uložili za nelegální těžbu dřeva pokuty v celkové výši 4,5 milionu korun.

Letošní situace na trhu s dřívím byla podle Lesů ČR v prvním čtvrtletí mimořádně dobrá. Podle ČSÚ ceny dříví mezičtvrtletně vzrostly téměř o pět procent. Nyní ale podnik zaznamenává pokles poptávky i pokles cen, protože na trh proudí dřevo z kalamity, která zasáhla zejména Německo a Rakousko. Silný vítr počátkem letošního dubna vyvracel stromy také v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy