Těžba dřeva byla loni rekordní. Statistiky nafukuje odstraňování škod po kůrovci

ČTK ČTK
20. 6. 2018 10:53
Tři pětiny loni představovala nahodilá těžba, tedy zejména odstraňování stromů napadených kůrovcem a likvidace polomů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Těžba dřeva v českých lesích loni stoupla o desetinu na rekordních 19,4 milionu metrů krychlových. Těžba tak pokořila rekord z roku 2007, kdy lesníci likvidovali dřevo poničené orkánem Kyrill.

Tři pětiny loni představovala nahodilá těžba, tedy zejména odstraňování stromů napadených kůrovcem a likvidace polomů. Nejvíce dřeva se vytěžilo v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, výrazně převládala těžba jehličnanů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

"Nejvíce dřeva se vytěžilo v krajích Olomouckém a Moravskoslezském, kde podíl nahodilé těžby přesáhl 90 procent a pokračuje zde kalamitní stav," uvedl Jiří Hrbek z odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

V Olomouckém kraji se loni vytěžilo 2,87 milionu metrů krychlových dřeva, z toho 2,6 milionu připadá na nahodilou těžbu. V Moravskoslezském kraji těžba činila 2,827 milionu metrů krychlových. Nahodilá těžba v těchto dvou krajích představuje 44 procent republikových nahodilých těžeb a téměř 30 procent celkového objemu těžeb v Česku.

Více než 90 procent vytěženého dřeva je z jehličnanů, loni šlo o 17,735 milionu metrů krychlových. Devět z deseti poražených jehličnanů jsou smrky, zbytek připadá zejména na borovice. Z listnáčů, jejichž těžba loni klesla, připadá největší podíl těžby na buky, těží se také duby, jasany, lípy a javory.

Těžba dřeva v roce 2017.
Těžba dřeva v roce 2017. | Foto: ČSÚ

Plocha zalesňování se v posledních letech příliš nemění, loni činila téměř 20 000 hektarů. Podíl listnatých dřevin činil 42 procent, což je nejvíc od roku 1960. Minulý rok se v lesích vysázelo skoro 125 milionu nových stromků, 54 procent sazenic připadalo na listnaté dřeviny.

U listnáčů převládal buk a dub, mezi jehličnany se zalesňovalo hlavně sazenicemi smrku a borovice. Nejvíc se v minulém roce zalesňovalo v Olomouckém kraji.

České lesy pokrývají 2,7 milionu hektarů. Za posledních 50 let se jejich výměra zvětšila o necelá tři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy