OKD může být na prodej, akcie mateřské NWR jsou na dně

Ekonomika Ekonomika, Petr Kain
Aktualizováno 2. 7. 2014 15:20
NWR jedná s věřiteli o restrukturalizaci dluhů, pokud by se nedohodla, zváží prodej OKD.
Důl Paskov z majetku OKD.
Důl Paskov z majetku OKD. | Foto: NWR

Praha - Těžce zadlužená skupina NWR vyjednává s věřiteli o restrukturalizaci dluhu, pokud se s nimi nedohodne, může prodat těžařskou firmu OKD. Stejná je situace i v případě polské části NWR Karbonia.

Zahájení procesu restrukturalizace dluhu oznámila NWR před dnešním zahájením obchodů na burzách. Společnost předpokládá, že jasno o dalším osudu bude do konce září.

Podle informací NWR souhlasí s revidovaným plánem restrukturalizace 62 procent držitelů zajištěných dluhopisů a 37 procent držitelů nezajištěných obligací. Aby nové podmínky vstoupily v platnost, je potřeba, aby s nimi souhlasily tři čtvrtiny věřitelů z obou skupin. Pokud se tak nestane, přicházela by v úvahu i krajní varianta prodeje společnosti OKD.

„Představenstvo NWR je přesvědčeno, že podmínky pro konsenzuální dohodu budou splněny. Členové představenstva však samozřejmě mají zodpovědnost být připraveni na všechny možnosti a reagovat na všechny představitelné scénáře vývoje,“ uvedl ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka soudí, že nový plán je upraven tak, aby vyvinul ještě větší tlak na věřitele, aby s restrukturalizací souhlasili. "NWR bez OKD a Karbonie je prakticky prázdnou schránkou, alternativní plán se tedy rovná prakticky konci společnosti NWR, jak ji známe dnes," řekl ČTK Hatlapatka.

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze jsou nově upravené podmínky restrukturalizace dluhu spíše bojem o čas než reálným řešením, které by bylo v tomto okamžiku snadno průchodné. "S nadějí, že se v druhém pololetí zlepší ceny uhlí na trhu," dodal Hlinomaz.

Akcie na rekordním minimu, budou se ředit

Akcie NWR dopoledne reagovaly na nové zprávy poklesem o víc než 21 % (kolem třetí hodiny odpolední ztrácí cca 19 %). Propadly se tak na nová historická minima a dosáhly hodnoty sedm korun za jeden cenný papír, což představuje tržní kapitalizaci společnosti pouhých 1,85 miliardy korun.

Důvodem je zpráva o tom, že v rámci zamýšlené restrukturalizace NWR se očekává výrazné naředění současného akciového kapitálu. Nový kapitál by představoval 96 %, respektive současných 264 milionů vydaných akcií by tvořilo zhruba 4 %.

Podle analytika BHS Jiřího Zendulky poslední zprávy o probíhající restrukturalizaci nedávají odpověď, jestli je vhodné akcie NWR z dlouhodobějšího pohledu kupovat či prodávat.

Kvůli problémům se zavře Paskov

NWR se dostala na hranu přežití především kvůli prudce padající ceně koksovatelného uhlí. Zatímco v roce 2011 prodávala firma jednu jeho tunu odběratelům v průměru za 181 eur, v letošním prvním pololetí se cena propadla na méně než polovinu – v průměru 88 eur.

Kvůli nízkým cenám uhlí a vysokým nákladům na jeho těžbu chtěla společnost dokonce zavřít jeden ze svých dolů. Těžba v Dole Paskov ale nakonec po dohodě s vládou nebude ukončena koncem letošního roku, ale v roce 2017. Vláda ztrátovou těžbu vynahradí společnosti tím, že zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Akcie NWR se obchodují na pražské burze, po ranním oznámení začala jejich cena strmě klesat. Po půl desáté akcie odepisovaly téměř devět procent a obchodovaly se za 8,20 koruny.

Poznámka redakce: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také společnost Economia, vydavatele online deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy