Tesle se podařilo splnit plán. Za týden vyrobila 5000 sedanů Model 3

ČTK ČTK
2. 7. 2018 15:08
Původně Tesla předpokládala, že vyrobí 5000 vozů týdně již na konci loňského roku, termín ale musela několikrát posunout.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tesla

San Francisco - Americkému výrobci elektrických vozů Tesla se podařilo splnit plán a zvýšit výrobu sedanu Model 3 na 5000 týdně. Poslední vůz sjel z montážní linky v neděli ráno, několik hodin po půlnoci, kterou zakladatel a generální ředitel podniku Elon Musk stanovil jako konečný termín. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z montážního závodu.

Musk své zaměstnance o splnění výrobního cíle v neděli informoval a současně sdělil, že od příštího měsíce by výroba měla tohoto automobilu dále vzrůst na 6000 vozů. "Myslím, že jsme se stali skutečnou automobilkou," napsal Musk v e-mailu zaměstnancům. Vedle 5000 sedanů Model 3 společnost vyrábí týdně 7000 vozů Model S a Model X.

Výrobu Modelu 3 určeného pro masový trh, kterou Tesla zahájila v červenci loňského roku, provází řada problémů, zejména s automatizací montáže. Původně Tesla předpokládala, že vyrobí 5000 vozů týdně již na konci loňského roku, termín ale musela několikrát posunout.

Musk přiznal, že příliš důvěřoval využití robotů při výrobě a že bude muset najmout více lidských zaměstnanců. S blížícím se koncem čtvrtletí firma dokonce postavila novou montážní linku v obrovském stanu vedle hlavní továrny.

Vlivný americký spotřebitelský časopis Consumer Reports po váhání koncem května doporučil svým čtenářům koupi elektromobilu Model 3. Přesvědčil ho upravený software, který výrazně zkracuje brzdnou dráhu vozu. Dříve přitom časopis předesílal, že kvůli příliš slabým brzdám a dalším vadám nejnovější model Tesly jeho pečeť nezíská.

 

Právě se děje

Další zprávy