Tesco zvyšuje mzdy, zaměstnanci obchodů si polepší zhruba o pětinu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
12. 6. 2018 15:32
Odbory se dohodly s vedením společnosti Tesco na růstu mezd. Řetězec přidá svým zaměstnancům průměrně 17 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Obchodní řetězec Tesco zvýší od července zaměstnancům obchodů základní tarifní měsíční mzdu v průměru o 17 procent. Někteří si polepší až o 24 procent. Dohodli se na tom zástupci společnosti a odborových organizací. Firma s odboráři uzavřela kolektivní smlouvy na období dvou let. Výši průměrné mzdy řetězec neuvedl.

"Oproti předcházejícím rokům bude letošní investovaný objem prostředků do mezd zaměstnanců našich obchodů dosud nejvyšší. Věřím, že i tímto krokem dokážeme nadále vytvářet motivační prostředí pro naše stávající i nové zaměstnance," uvedl výkonný ředitel Tesco pro ČR Patrik Dojčinovič.

Podle odborů je vyjednaný výsledek více než uspokojivý. "Podařilo se nejen docílit zásadního navýšení základních mezd, ale i v rámci balíčku benefitů, které jsou zachovány, došlo k jejich rozšíření," dodal zástupce odborových organizací při Tesco Milan Matušík.

Tesco je jedním z největších soukromých zaměstnavatelů v České republice, zaměstnává přes 11 000 lidí.

Od loňska se výrazně zvýšilo tempo růstu platů v tuzemských obchodech, mzdy navýšila většina velkých obchodních řetězců, některé i vícekrát. Nutí je k tomu nedostatek provozních pracovníků a snaha udržet si ty stávající. Odboráři z Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) si letos kladou za cíl průměrný nárůst platů v maloobchodu o 20 procent.

V pondělí oznámil velkoobchod Makro Cash & Carry, že zvýší od července mzdy provozním pracovníkům o 500 až 1100 korun měsíčně. Kaufland zase navýšil platy zaměstnancům na provozních pozicích v prodejnách Kaufland od června o 26 procent. Minimální nástupní plat na nejnižší pozici asistenta prodeje na plný úvazek stoupl na 24 000 korun, v Praze na 26 000 korun.

Například diskonty Lidl zvýšily letos od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček o pětinu na 28 000 korun, v Praze na 29 000 korun. Podle údajů portálu Platy.cz činí průměrný plat prodavače 17 477 korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku bez ohledu na obor a profesi stoupla v letošním prvním čtvrtletí podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o 8,6 procenta na 30 265 korun.

V českém maloobchodu je v odborech pět až sedm procent zaměstnanců. Obchodní řetězce zaměstnávají v tuzemsku 80 000 lidí, v celém maloobchodu pracuje 250 000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy