Tesco zvýší mzdy o více než desetinu, přidá i zaměstnanecké výhody

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
8. 6. 2017 15:52
Základní tarifní mzdy vzrostou v průměru o 11 procent. Rozšíří se i zaměstnanecké benefity. Dohodli se na tom zástupci společnosti a odborů při kolektivním vyjednávání. Konkrétní výši výdělku ovšem společnost nesdělila.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Zaměstnancům prodejen řetězce Tesco se od července zvýší základní tarifní mzdy v průměru o 11 procent. Některým mzdy vzrostou až o 14 procent. Dohodli se na tom zástupci společnosti a odborových organizací při kolektivním vyjednávání. Průměrnou výši platů firma neuvedla.

"Těší nás, že jsme po dlouhé době dosáhli společné dohody, která zajistí zvýšení tarifní mezd pro naše klíčové zaměstnance v provozu. Ne se všemi změnami zcela souhlasíme a naše názory na průběh změn v provozu jsme zaměstnavateli jasně komunikovali," uvedli zástupci odborových organizací Milan Matušík a Ivan Předinský.

Vedle růstu mezd se rozšíří nabídka zaměstnaneckých výhod, včetně nejrůznějších školení a rozvojových programů, doplnil provozní ředitel Tesco pro ČR a Slovensko Martin Kuruc.

Nízká míra nezaměstnanosti, zvyšující se konkurenční boj o kvalitní zaměstnance a nezájem uchazečů o práci v maloobchodu nutí obchodní řetězce v poslední době zvyšovat nástupní mzdy. V posledních dvou letech mzdy výrazně stouply, přesto u řady řetězců zůstávají pod průměrem Česka.

Podle odborářů v maloobchodu činí základní mzda provozních zaměstnanců v Praze v řetězcích při nástupu asi 14 tisíc korun. Platy.cz uvádí průměrnou mzdu na pozici prodavač 14 376 korun a u pokladní 14 270 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 5,3 procenta na 27 889 korun. Podle odhadu odborů pracuje v maloobchodu a velkoobchodu v České republice 180 tisíc lidí.

Například řetězec Lidl zvýšil od března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, dosáhla tak 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku týdně. Průměrná mzda prodavačů a pokladních je podle údajů firmy při stejném úvazku 24 897 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy