Tesco v Česku zavřelo tři obchody, celkové tržby řetězce loni mírně stouply

ČTK ČTK
15. 5. 2017 15:50
Tržby stouply o jedno procento na 43 miliard korun. Z prodeje obchodních center v Praze - Letňanech a v Liberci společnost vykázala zisk před zdaněním 2,8 miliardy korun
Foto: Reuters

Praha - Tržby českých prodejen Tesco ve finančním roce 2016/2017, který skončil v únoru, mírně vzrostly o jedno procento na 43 miliard korun (1,324 miliardy liber). Počet obchodů řetězce v Česku klesl o tři na 198. Vyplývá to z výroční zprávy mateřské společnosti Tesco PLC.

Firma uvedla, že celé portfolio prodejen průběžně posuzuje z hlediska ekonomické výkonnosti a popularity u zákazníků. "Hlavním důvodem uzavírání obchodů je skutečnost, že tyto obchody dlouhodobě nevykazují dobré ekonomické výsledky. K uzavření obchodu přistupujeme vždy až v okamžiku, kdy jsme vyčerpali veškeré možnosti, jak situaci daného obchodu řešit," uvedl mluvčí Tesca Václav Koukolíček. Často se podle něj jedná o prostory, ve kterých je firma v nájmu, a řetězec tak využije konec nájemní smlouvy.

Počet prodejen Žabka, které spadají pod Tesco, se loni snížil ze 103 na 98 obchodů provozovaných na bázi franšízy a dva vlastní obchody. "V tomto roce je plánované otevírání nových obchodů," dodal mluvčí.

Z prodeje obchodních center v Praze - Letňanech a v Liberci společnost vykázala zisk před zdaněním 2,8 miliardy korun (91 milionů liber). Britský řetězec prodal pražské Obchodní centrum Letňany německé společnosti Union Institutional Investment GmbH. Podle dnes zveřejněné studie The European Retail Investment Perspective 2017 poradenské společnosti JLL dosáhla cena obchodu nejméně 225 milionů eur (šest miliard korun).

Loni v létě Tesco prodalo v Liberci i nákupní centrum Forum. Realitní společnost Rockcastle za něj zaplatila 80 milionů eur (2,2 miliardy korun).

Výroční zpráva uvádí, že zisk před daněním z těchto transakcí dosáhl 91 milionů liber. "Získané prostředky z prodeje OC Letňany a Forum Liberec zpětně použijeme na investici do našich zákazníků," řekl Koukolíček.

Britský řetězec Tesco vstoupil na český trh v roce 1996. Ve finančním roce 2015/2016 se společnost vymanila z vysokých ztrát a vykázala rekordní zisk 3,3 miliardy korun. Tesco předloni zavedlo jednotný řídící tým pro střední Evropu, prodejny v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a v Polsku mají vedení v Praze.

Spolu s Tescem patří mezi největší obchodníky v ČR řetězce Kaufland, Albert, Lidl či Penny Market.

 

Právě se děje

Další zprávy