Tesco chce konkurovat bankám, v Británii nabízí běžný účet

10. 6. 2014 15:39
Společnost, která v poslední době ztrácela na úkor konkurenčních prodejen, tak chce nalákat zákazníky zpět do obchodů.
Foto: Reuters

Londýn - Největší britský maloobchodní řetězec Tesco začal nabízet svůj první běžný účet zákazníkům na domácím trhu. Společnost, která v poslední době ztrácela na úkor konkurenčních prodejen, tak chce nalákat zákazníky zpět do obchodů.

Zároveň chce získat podíl na bankovním trhu, který ovládá takzvaná "velká pětka" bank včetně Royal Bank of Scotland nebo HSBC. Ty dohromady zajišťují tři čtvrtiny všech bankovních účtů, napsala agentura Reuters.

Kredity do věrnostního programu

Běžný účet Teska na trh uvádí Tesco Bank, což je větev řetězce pro finanční služby. Nabízí tříprocentní úrok u úspor až ve výši 3000 liber (zhruba 102 000 korun). Klienti, kteří budou na účet vkládat méně než 750 liber měsíčně, budou muset platit měsíční poplatek pět liber. Majitelé nového účtu dostanou kredity v rámci věrnostního programu, které budou moci využít v britských obchodech Teska.

Do takzvané velké pětky bank v Británii patří ještě Lloyds Banking Group, Barclays a britská odnož španělské banky Santander. Britští zákonodárci a regulátoři si přejí vidět nové hráče, kteří by nadvládu pětice bank narušili. Loni zavedli pravidla, která zaručují, že zákazníci si mohou změnit bankovní účet do sedmi pracovních dní.

Na účty láká i Marks & Spencer

Tesco Bank je podle zpravodajského serveru BBC jednou ze čtyř bank, která letos nabízí nové běžné účty. V květnu se svým prvním bezplatným účtem přišla společnost Marks & Spencer. Očekává se, že je brzy bude následovat banka Virgin Money.

Tesco Bank, která vznikla v roce 1997, má šest milionů zákazníků. Poskytuje úvěry, spořicí účty a nabízí kreditní karty, kterým se na britském trhu podařilo získat podíl 12 procent. Generální ředitel Tesco Bank Benny Higgins uvedl, že kdyby se podobný vývoj opakoval u běžných účtů, mělo by Tesco stejný podíl jako HSBC.

 

Právě se děje

Další zprávy