Teplá zima a nižší ceny. Čistý zisk ČEZ klesl o 40 procent

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 8. 2014 11:00
Čistý zisk ČEZ v pololetí klesl na 17,2 miliardy korun, tržby se snížily o desetinu. Celoroční výsledek bude zřejmě nejhorší od roku 2006.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Energetické skupině ČEZ v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o 40 procent na 17,2 miliardy korun.

Firma pokles zdůvodňuje snížením velkoobchodních cen elektřiny a mimořádně teplou zimou. Zatímco před třemi lety se ceny za megawatthodinu blížily k 60 eurům, letos na jaře spadly ceny zhruba na polovinu.

Provozní výnosy společnosti klesly ze 113 miliard na 101,7 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl na 39,9 miliardy.

Výroba elektřiny firmě za první pololetí meziročně klesla o sedm procent, nejvýrazněji ve vodních elektrárnách. Podle odborníků je dán jejich výsledek tím, že v zimě prakticky nesněžilo, a tudíž pro ně nebyla voda.

Teplá a suchá zima sice na druhou stranu zlepšila výsledky fotovoltaických elektráren společnosti, ty však podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže pokles vodních zdrojů nevyrovnají. Prodej koncovým zákazníkům se snížil o šest procent.

"Byla bohužel suchá a teplá zima," potvrdil na tiskové konferenci k výsledkům generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Podle ředitele divize financí ČEZ Martina Nováka se do výsledků promítl také prodej elektrárny Chvaletice. ČEZ ji prodal v loňském roce.

Pro celý rok 2014 počítá ČEZ s čistým ziskem ve výši 29 miliard korun, což by byl meziroční pokles o necelých osmnáct procent. Loni ČEZ vykázal čistý zisk ve výši 35,2 miliardy korun, když se propadl o dvanáct procent z 40,2 miliardy korun v roce 2012. Zároveň by šlo o nejhorší výsledek od roku 2006, kdy čistý zisk skončil na úrovni 28,8 miliardy korun.

Méně peněz pro stát

"Výsledky hodnotím jako 'mírně pozitivní'. Oceňuji vyšší než očekávaný provozní výsledek EBITDA a další snižování fixních nákladů," říká analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

V prostředí pokračujícího poklesu zisku se ČEZ soustředí na snižování nákladů. "Již letos šetříme stálé provozní náklady a eliminujeme tím negativní vliv externích faktorů na celoroční výhled EBITDA. Pro roky 2015 a 2016 jsme dále stanovili ambiciózní cíle. Proti podnikatelskému plánu hodláme uspořit 16 % celkových stálých provozních nákladů,“ říká Beneš.

I když ČEZ zůstává nejziskovější tuzemskou firmou, akcionáře pokles těšit nemůže. Tím největším, má zhruba 70 procent, je stát. ČEZ dlouhodobě vyplácí dividendu ve výši 50 až 60 procent ze zisku. Z loňského vyplatil, i přes snahu ministra Babiše, jen 61 procent, celkově tedy 21,5 miliardy, a do státní kasy z toho šlo zhruba 15 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy