Singer: Intervence ekonomice přidají desítky miliard

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 17. 12. 2013 15:10
Koruna by měla mírně zesílit zpět k hranici 27 korun, nyní je na pětiletém minimu.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koruna je tam, kde jsme ji chtěli mít, proto nyní před Vánoci nemusíme dále zasahovat. Asi tak se dá přeložit výsledek prosincového jednání rady České národní banky.

Sazby zůstávají dle předpokladu na rekordních minimech (klíčová repo sazba na 0,05 %), platí i to, že kurz koruny chce centrální banka zanechat nad hranicí 27 korun za euro.

Česká národní banka bude v rámci devizových intervencí kurz koruny držet poblíž hranice 27 Kč/EUR přinejmenším do počátku roku 2015, řekl na tiskové konferenci po jednání bankovní rady guvernér ČNB Miroslav Singer.

"Jinými slovy ten závazek je dlouhodobý a platí, dokud bude trvat riziko podstřelování inflačního cíle na úrovni dvou procent," uvedl Singer. Podle něj by intervence měly pomoci k rychlejšímu růstu ekonomiky v příštím roce a měly by zvýšit HDP zhruba o 60 až 70 miliard korun. Rovněž by podle něj měly napomoci k vytvoření zhruba 35 tisíc pracovních míst.

Česká měna v posledních dnech sice klesla blíže ke kurzu 28 korun za euro, a to na pětiletá minima, podle očekávání by se po dnešním zasedání bankovní rady měl kurz vracet blíže k 27 korunám za euro, když trhy znervózňovala možnost, že by ČNB kurz chtěla posunout ještě níže. V bankách euro i nadále bude kupovat za cenu kolem 28 korun.

Koruna na výsledek z bankovní rady zatím ale výrazně nereaguje a zůstává na poledních úrovních kolem 27,65 CZK/EUR, a je tedy nejslabší od března 2009.

Singer k aktuálnímu vývoji kurzu uvedl, že vyvozovat z něho něco nyní před Vánoci je "marné cvičení". "Trh již není před Vánoci tak likvidní, prakticky dojíždějí trendy z letošního roku. Nevedlo nás to k zevrubnější debatě," uvedl guvernér. Zároveň doplnil, že kurz koruny se ještě stále stabilizuje. "Do toho přichází předvánoční doba, kdy mohou dovozy stoupat. Je tam řada dalších technických faktorů jako překoupenost koruny," řekl.

Slabší stranu ČNB neřeší

Doposud do intervencí investovaných zhruba 220 miliard korun ale České národní bance pro tento okamžik stačí, meziroční listopadová inflace poprvé po čtyřech měsících opět rostla (z 0,9 na 1,1 %) a v prosinci by měla ještě akcelerovat, když nadále zdražuje benzín a prodejci ještě postupně do cen "propisují" vyšší náklady na dovoz.

Už v listopadu také rostly ceny výrobců (meziměsíčně o 0,8 %), což znamená, že firmám rostou ceny vstupů, což pravděpodobně zohlední v koncových cenách.

Nadále ale platí, že je centrální banka připravena v případě potřeby aktivně ovlivňovat kurz koruny tak, aby se česká ekonomika vyhnula dlouhodobé deflaci.

Bankovní rada ČNB dnes zopakovala, že uvedený kurzový závazek považuje za jednostranný. "To znamená, že ČNB bude bránit přílišnému posílení kurzu koruny pod úroveň 27 CZK/EUR svými intervencemi na devizovém trhu, tj. prodejem korun a nákupem cizích měn. Na slabší straně hladiny 27 CZK/EUR nechává ČNB kurz koruny plovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu," upřesnil Marek Petruš, mluvčí ČNB, že současné oslabení pod 27,60 centrální banku nikterak neznervózňuje.

I přesto podle některých analytiků je deflace (tedy záporný růst cen) na začátku příštího roku nevyhnutelná. Postarat se o ni mají hlavně ceny elektrické energie, které mají v průměru klesnout o desetinu.

"Byli jsme zvyklí, že nám elektřina přidávala na inflaci 0,5 procentního bodu, nyní jej ubere, což je rozdíl celého procentního bodu," vysvětluje, proč očekává deflaci, analytik ČSOB Petr Dufek.

Ekonomové předpovídající deflaci se ale shodují, že případný pokles cen nebude škodlivý, i když centrální banka varuje před deflační spirálou. "To není nic špatného, když se po mnoha letech soustavného nárůstu zkorigují ceny energií," říká Dufek.

 

Právě se děje

Další zprávy