Náborářům dochází elán, firmy jsou při nabírání opatrnější. Tuší ochlazení, vyčkávají

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 9. 2019 13:04
Čeští zaměstnavatelé plánují i v posledním čtvrtletí nabírat nové zaměstnance, ovšem už ne tak aktivně jako v minulosti. Nárůst počtu zaměstnanců odhadují čtyři procenta zaměstnavatelů, dvě procenta firem naopak chtějí propouštět. Zbytek nepředpokládá změny. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti ManpowerGroup mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v Česku.
Index trhu práce ManpowerGroup na 4. čtvrtletí 2019
Index trhu práce ManpowerGroup na 4. čtvrtletí 2019 | Foto: ManpowerGroup

"Firmy začínají být opatrnější. Vyčkávají, co udělá ekonomika," říká generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová. Podle ní půjde v následujícím roce o postupný pokles zájmu o uchazeče, katastrofu na pracovním trhu ale rozhodně neočekává. 

"Míra nezaměstnanosti v České republice zůstává nejnižší v Evropě a společnosti mají potíže s obsazováním svých volných pracovních míst ve všech odvětvích, ale ke zpomalení tempa náboru dojde. Zvýšenou opatrnost sledujeme zejména v automobilovém odvětví, které je v české ekonomice klíčovým zaměstnavatelem," dodala Rezlerová. 

Pokles zaměstnanosti očekává personalistka také v odvětví zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov, na kterém se hodně odráží automatizace. A také v oblasti ubytování a stravování. 

Průzkum sleduje náborové aktivity také z pohledu velikosti firem. Ty největší, s počtem zaměstnanců nad 250, mají nejoptimističtější plány, nabírat chce 21 procent firem a jen 3 procent budou muset propouštět. I střední podniky vidí následující čtvrtletí pozitivně, 16 procent z nich bude hledat nové kolegy, 6 procent bude snižovat stavy. Malé podniky, i ty mikro, očekávají zachování současného stavu. 

Z pohledu regionů, tak šance získat nové uplatnění budou mít nejvíce lidé na Moravě. Naopak v Čechách a v Praze bude trh práce stagnovat. 

Globálně výsledky tohoto průzkumu pro čtvrté čtvrtletí ukazují, že zaměstnavatelé ve 43 ze 44 zemí a oblastí plánují v nadcházejícím čtvrtletí zvýšit počet pracovních sil, pouze předpověď v jedné zemi je beze změny. Nejsilnější náborové plány mají Japonsko, Tchaj-wan, USA, Indie a Řecko, naopak nejslabší Španělsko, Česko, Argentina, Kostarika a Švýcarsko.

 

Právě se děje

Další zprávy