Téměř pětina dovezených výrobků z bižuterie obsahuje víc těžkých kovů, než je dovoleno

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 12. 2016 15:33
Česká inspekce životního prostředí upozorňuje veřejnost, aby si při nákupech dávala pozor na nekvalitní výrobky bez atestů. Například kadmium bylo v případě jednoho typu náušnic ve tvaru sovy překročeno až 9100krát.
Při loňské kontrole byl největší obsah kadmia nalezen v náušnici ve tvaru sovy od Jany Pustinové z Bystřice nad Pernštejnem.
Při loňské kontrole byl největší obsah kadmia nalezen v náušnici ve tvaru sovy od Jany Pustinové z Bystřice nad Pernštejnem. | Foto: ČIŽP

Praha – Nadlimitní obsah těžkých kovů našla Česká inspekce životního prostředí v dovozové bižuterii. Z 257 kontrolovaných výrobků z bižuterie obsahovalo 43 z nich (17 procent) víc těžkých kovů, než je dovoleno. Jde konkrétně o karcinogenní kadmium, olovo a nikl.

Inspekce uložila šest pokut za 215 tisíc korun. Kontroly prováděla od začátku roku. Právě nyní před Vánocemi znovu upozorňuje veřejnost, aby si při nákupech dávala na nekvalitní výrobky bez atestů pozor.

Například kadmium bylo v případě jednoho typu náušnic ve tvaru sovy překročeno až 9100krát, obsahovaly až 91 procent kadmia. Tento výrobek objevili inspektoři letos ve vietnamské tržnici, která je v Brně – Černovicích, při běžné kontrole. Prodejce dostal pokutu 50 000 korun.

U dalších dvou typů náušnic bylo kadmium také vysoké. Dvaceti a padesátitisícovou pokutu dostal ale i dovozce a distributor, který prodával nevyhovující náušnice ve tvaru slzy a boty v prodejně Top Time v OC Futurum v Hradci Králové.

Prodejci musejí kromě zaplacení pokuty a stažení z prodeje jedovatou bižuterii odevzdat k ekologické likvidaci. Nejvyšší pokutu dostal centrální sklad Stoklasa textilní galanterie v Kravařích, z 25 kontrolovaných vzorků nevyhovělo šest. Například v přívěsku s řetízkem byl limit kadmia překročen více než 8000krát.

"Je to především u dovozců ze třetích zemí, u menších dovozců, těch, kteří si sami neověřují kvalitu předmětů, které dovážejí. Snažíme se ale pokrýt celý trh, není to tak, že se zaměřujeme jen na ty menší," řekl vedoucí oddělení odpadového hospodářství Lukáš Kůs. Nejrizikovější jsou levné výrobky dovezené z východní Asie prostřednictvím zahraničních e-shopů, doplnil.

Člověk, který si vadný výrobek zakoupil, ho může přinést prodejci a vrátit. Akreditovaná kontrola však stojí až tisíc korun, neakreditovaná kolem dvou stovek. Inspektor Martin Marko doplnil, že kvalitní výrobky mívají atesty.

Ředitel inspekce Erik Geuss upozornil, že šperky se nosí na těle a, pokud jsou vyrobeny ze škodlivého materiálu, jsou tak daleko závadnější. Zavedení prodejci v kamenných obchodech si atesty hlídají, jde o reputaci, dodal.

Laboratorní rozbory jsou nákladné, proto inspekce zakoupila speciální přístroj – rentgenový spektrometr, který od letoška používá při kontrolách. Díky tomu mohou inspektoři přímo ve skladech distributorů zjišťovat obsah těžkých kovů. "Do minuty vyjede škálu prvků, které bižuterie obsahuje," řekl Kůs. Přístroj využívají i při kontrolách odpadů.

 

Právě se děje

Další zprávy