Téměř devět z deseti vlaků ČD jelo loni včas, oprav na železnici ubylo

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
22. 2. 2017 12:40
Včas, což podle mezinárodního standardu znamená se zpožděním maximálně do pěti minut, jelo vloni 89,9 procenta všech vlaků. V meziročním srovnání jde o růst o 3,3 procentního bodu. Většina zpoždění vznikla kvůli výlukám, křižování vlaků nebo při čekání na projetí důležitějšího spoje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Michal Žák

Praha - Téměř devět z deseti vlaků Českých drah (ČD) jelo vloni podle jízdního řádu. Včas, což podle mezinárodního standardu znamená se zpožděním maximálně do pěti minut, jelo vloni 89,9 procenta všech vlaků. V meziročním srovnání jde o růst o 3,3 procentního bodu.

Většina zpoždění vznikla kvůli výlukám, křižování vlaků nebo při čekání na projetí důležitějšího spoje. S odkazem na vlastní statistiku to dnes uvedly České dráhy.

Přesnost vlaků se do předloňského roku kvůli stále častějším rekonstrukcím železničních tratí v posledních letech neustále zhoršovala. Zlom nastal až loni, kdy proti roku 2015 počet oprav klesl.

Jak by mohla vypadat vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan
8:11
Jak by mohla vypadat vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan | Video: SMWA

České dráhy tvrdá, že mohly ovlivnit přesnost vlaků pouze z 15 procent. Na straně infrastruktury vzniklo 30 procent zdržení a více než 50 procent zpoždění připadá na další vlivy mimo železnici. "Ve dvou procentech případů ze všech více než 2,5 milionu sledovaných spojů vzniklo zpoždění v síti zahraničních železnic a bylo jízdou vlaku přeneseno do Česka," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

V dálkové dopravě vloni meziročně stoupla přesnost spojů na 77,8 procenta (o 5,7 procentního bodu oproti předchozímu roku), V regionální dopravě se přesnost vlaků zvýšila o 3,1 procentního bodu na 90,9 procenta.

Soukromí konkurenti Českých drah zpoždění vlaků neevidují, řekli jejich mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy