70 procent e-shopů loni chybovalo. Nejvyšší pokutu dostal prodej čipu proti covidu

ČTK ČTK
22. 4. 2022 11:08
Téměř 70 procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon. Obchodníci i nadále neposkytují úplné informace o prodávaných výrobcích nebo používají nekalé obchodní praktiky. Za loňský rok uložili inspektoři pravomocně 1260 pokut celkem za 11,69 milionu korun. Informoval o tom mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Česká obchodní inspekce provedla od 4. ledna do 31. prosince 2021 celkem 1900 kontrol tuzemských e-shopů, porušení právních předpisů zjistila v 1288 případech, což je 67,8 procenta.

"Kontroly inspekce potvrdily, že nedostatky přetrvávají v poskytování kompletních a komplexních informací o prodávaných výrobcích nebo se prodávající uchylují i k nekalým obchodním praktikám," uvedl mluvčí. Provozovatelé e-shopů podle něj také opomíjejí informovat spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů a neposkytují informace o podmínkách reklamace.

"Vzhledem k výsledkům, v kontextu narůstajícího objemu internetového obchodování, bude kontrola v této oblasti pokračovat i v následujícím období," sdělil Fröhlich.

Nejvyšší pokutu, 1 150 000 korun, uložila loni Česká obchodní inspekce společnosti ELI ATD z Roudnice nad Labem. Firma mimo jiné nabízela v letáku k prodeji "frekvenční čip" s ochranou před virem covid-19 s možností jeho objednání telefonicky, sms nebo e-mailem a prostřednictvím internetových stránek. Podle kontrolorů společnost uváděla nepravdivou informaci o jeho vlastnostech.

Druhá nejvyšší pokuta byla uložena společnosti Zapper Centrum ČR v hodnotě 300 tisíc korun, když na svých webových stránkách podle kontrolorů mimo jiné použila nekalé obchodní praktiky - neprokázala žádným způsobem pravdivost údajů, které k výrobkům a jejich vlastnostem a účinkům uváděla.

Třetí nejvyšší pravomocnou pokutu, 250 tisíc korun, uložili inspektoři společnosti Alza.cz, mimo jiné i za to, že prostřednictvím internetových stránek prodávala respirátory, které nesplňovaly příslušná nařízení EU, jako je například chybějící návod nebo jméno a adresa výrobce respirátorů, uvedli inspektoři. 

 

Právě se děje

Další zprávy