Téměř 15 procent seniorů má blízko k chudobě, spočítali statistici. Ohroženy jsou hlavně ženy

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 2. 2016 13:07
Podle ČSÚ v roce 2014 chudoba ohrožovala asi 15 procent domácností jednotlivců nad 65 let. To je kolem 75 000 osob. Při zvýšení příjmové hranice na 70 procent mediánového příjmu - tedy na zhruba 11 550 korun měsíčně - by chudoba hrozila už 45 procentům lidí v seniorském věku, kteří jsou sami. Podle studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí nynější penzijní spoření a předdůchod přitom ohrožené lidi před chudobou neochrání.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martina Křížová

Praha - Téměř 15 procentům lidí nad 65 let, kteří žijí sami, hrozí chudoba. Jsou to většinou ženy. Vyplývá to ze šetření životních podmínek seniorů v Česku, jehož výsledky zveřejnil Český statistický úřad.

Do chudoby se propadá člověk, který nemá měsíčně ani 60 procent stanoveného mediánového příjmu. Odpovídalo to částce zhruba 9900 korun. Podle studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí nynější penzijní spoření a předdůchod ohrožené lidi před chudobou neochrání.

V Česku je 1,6 milionu domácností důchodců. V mladším seniorském věku žijí lidé obvykle ve dvojici s partnerem, ve vysokém věku pak většinou už sami. Samo bydlí kolem půl milionu starších lidí, skoro čtyři pětiny z nich jsou ženy, uvádí studie. Podle ČSÚ v roce 2014 chudoba ohrožovala asi 15 procent domácností jednotlivců nad 65 let. To je kolem 75 000 osob. Při zvýšení příjmové hranice na 70 procent mediánového příjmu - tedy na zhruba 11 550 korun měsíčně - by chudoba hrozila už 45 procentům lidí v seniorském věku, kteří jsou sami.

"Tato situace se týká především osaměle žijících žen, vdov, důchodkyň. Pokud ženám zemře partner nebo jsou rozvedené, jsou často závislé jen na jednom příjmu, v tomto případě to bývá starobní důchod. Ten nebývá nijak vysoký. Ani vdovský důchod po manželovi ženě nezůstane v plné výši, ale je významně krácen," uvedli statistici.

Starobní důchod pobírá téměř 2,4 milionu lidí. Desetina z nich v roce 2014 podle důchodové statistické ročenky nedosáhla ani na penzi 8352 korun. Ke starobnímu důchodu pobíralo důchod vdovský přes půl milionu žen a vdovecký přes 89 000 mužů.

Příjem ve stáří představuje v Česku hlavně penze z veřejného systému. Ženy pobíraly v průměru 10 000 korun měsíčně, muži o 2200 korun víc. "Devět z deseti chudých lidí nad 65 let jsou ženy. ČR patří v EU k zemím s nejvyšším podílem žen mezi seniory, kteří žijí v chudobě," uvedli autoři studie ústavu práce. Riziko chudoby žen je proti mužům skoro dvojnásobné. Důchodcům se základním vzděláním hrozí chudoba třikrát víc než vysokoškolákům.

Náklady na byt tvoří 30 procent příjmu osamělých seniorů a seniorek. Za velkou zátěž je považuje 37 procent z nich. Skoro 12 procent lidí nad 65 let, co žili sami, si nemohlo dovolit dostatečně vytápět svůj byt. Neočekávaný výdaj nezvládaly tři pětiny osob. Chudoba hrozí každému osmému důchodci, který platí tržní nájem. Z penzistů, kteří bydlí ve vlastním, je ohrožen každý dvacátý. Vyjít s penězi dělá velké potíže 13 procentům osamělých.

Podle studie chudoba ohrožuje i lidi v předdůchodovém věku. Před šedesátkou je riziko dokonce velmi vysoké. U mužů pak klesá a v penzi s postupujícím věkem téměř mizí, u žen se naopak v nejstarších věkových kategoriích zvedá. "Klíčový je zejména stav, v jakém do stáří člověk vstupuje a jaké strategie volí. Chudoba ve stáří se tak stává problémem, kterému lze preventivními, včasnými a cílenými kroky předcházet," uvedli autoři studie.

 

Právě se děje

Další zprávy