Temelín přešel u chladicích věží na letní režim, kvůli horku

ČTK ČTK
17. 6. 2021 10:12
ČEZ přijal v těchto dnech opatření v jaderné elektrárně Temelín, aby udržel maximální možnou výrobu elektřiny i při tropických teplotách. Upravil režim, v jakém provozuje chladicí věže. Voda se tak rozprašuje po celé ploše, aby se věž co nejlépe ochladila. Letní chladicí režimy věží jsou dva, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

V Temelíně mají pět základních režimů pro provoz chladicích věží, dva letní a tři zimní. Liší se v tom, kolik vody se do věže přivádí a jak se voda rozprašuje. O tom, který režim se použije, rozhodují venkovní teploty: když je přes 16 stupňů, přechází se na hlavní letní režim. "Voda se pak rozprašuje v celé ploše chladicí věže, v maximálním průtoku," řekl ředitel elektrárny Jan Kruml. Jak dodal, tento režim umožňuje vodu co nejlépe ochladit, a získat tak maximální výkon.

Když jsou tropické teploty a jeden blok je plánovaně odstavený kvůli výměně paliva, mohou energetici k druhému fungujícímu bloku připojit jednu až dvě sousední věže. "Tak zlepšíme chlazení třetího nejaderného okruhu a vyrobíme více elektřiny. Řádově jsou to jednotky megawatt za hodinu, což je zajímavé i z hlediska životního prostředí. Každá megawatta navíc totiž ušetří necelou tunu oxidu uhličitého, kterou by jinak vypustily uhelné elektrárny," uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

V zimě, kdy se voda ochlazuje lépe, se energetici snaží bránit námrazám. K tomu mají tři zimní režimy. Jedním z nich je zimní clona: voda se rozprašuje po obvodu a brání tomu, aby chladný vzduch proudil dovnitř věže.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ uvedl elektrárnu do provozu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 7,2 TWh.

 

Právě se děje

Další zprávy