Temelín překonal roční rekord ve výrobě elektřiny, pokryla by spotřebu českých domácností

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
28. 11. 2017 9:55
Jaderná elektrárna letos vyrobila téměř 15,33 TWh elektřiny a překonala tak dosavadní rekord z roku 2012.
Největší výrobce elektřiny v Česku
Největší výrobce elektřiny v Česku | Foto: Thinkstock

Temelín - Jaderná elektrárna Temelín překonala dosavadní roční výrobní rekord z roku 2012. Letos už vyrobila 15,302 terawatthodin (TWh) elektřiny - rekord padl 27. listopadu v poledne.

K půlnoci na dnešek dosáhla letošní výroba 15,329 TWh elektřiny, která by českým domácnostem vystačila na téměř 12 měsíců. Uvedl to mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Na dosavadní dobré výsledky má podle něj vliv plynulý provoz a dobře zvládnutá plánovaná odstávka druhého bloku, v němž se vyměnilo palivo. Odstávka trvala od května do srpna téměř 73 dní, blok energetici znovu připojili se skoro dvoutýdenním předstihem oproti plánu.

"Máme nakročeno na dobrý výrobní výsledek, ale pořád je před námi více než měsíc. Dosavadní spolehlivý provoz chceme potvrdit i v závěru roku," uvedl ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Oba bloky budou v provozu do 8. prosince, kdy energetici asi na tři měsíce odstaví první blok. Důvodem je plánovaná odstávka pro výměnu paliva. Její harmonogram má aktuálně 16 000 činností, další ještě přibudou. "K nejdůležitějším budou patřit kontroly všech tří nízkotlakých rotorů, rotoru generátoru nebo kontroly bezpečnostních systémů," řekl mluvčí.

Elektrárna je největším výrobcem elektřiny v ČR, její produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. První elektřinu vyrobil Temelín v prosinci 2000. Loni vyrobil 12,1 TWh elektřiny, téměř o dvě TWh méně než v roce 2015. Nižší produkci způsobily odstávky. I tak Temelín vyrobil ze všech českých zdrojů nejvíc: jeho elektřina by vystačila českým domácnostem na deset měsíců, jižní Čechy by s ní vydržely téměř čtyři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy