Temelín doplnil zásoby jaderného paliva, putovalo tisíce kilometrů z Ruska

ČTK ČTK
28. 5. 2018 15:00
Energetici naváželi palivo od začátku roku ze závodu vzdáleného tisíce kilometrů. Palivo doprovázela až do areálu elektrárny policie.
Video: Navážení paliva do Temelína. | Video: ČEZ

Temelín - Jaderná elektrárna Temelín doplnila zásoby jaderného paliva, vystačí na dva roky provozu. Celkem 78 souborů paliva, z nichž každý měří přes 4,5 metru a váží asi 750 kilogramů, převzala před několika dny. Uvedl to mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Energetici naváželi palivo od začátku roku ze závodu ruské korporace TVEL vzdáleného tisíce kilometrů. Palivo se přepravuje letecky i po silnici v kontejnerech, které odolají ohni, vodě, pádům z výšek i nárazům. Náklad doprovází až do areálu elektrárny policie

O detailech přepravy věděl jen omezený počet lidí. Konkrétní termíny i trasu energetici z taktických důvodů nezveřejňují. "Z hlediska radioaktivity není čerstvé palivo nebezpečné, zvýšená radiační opatření nebyla potřeba. Jde ale o velmi drahý a strategický materiál," řekl mluvčí.

V jednom temelínském reaktoru je 163 palivových souborů. Dohromady je v reaktoru zhruba 86 tun uranu.

Zásoby paliva drží Temelín od roku 2016, rezervu má i jaderná elektrárna Dukovany. "I když z hlediska dodávek paliva máme s výrobci dobré zkušenosti, tak na obou elektrárnách držíme ještě palivovou rezervu. S ohledem na energetickou bezpečnost státu jsme schopni v případě výpadku dodávek paliva provozovat obě naše jaderné elektrárny minimálně dva roky," uvedl generální ředitel a předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobila 16,48 TWh elektřiny, což byla zatím nejvyšší roční výroba. Temelínská elektřina by vystačila všem českým domácnostem na 13 měsíců, jihočeským domácnostem na 13,5 roku.

 

Právě se děje

Další zprávy