Televizi v mobilu spustí i T-Mobile, následuje konkurenty

ČTK ČTK
3. 11. 2014 13:55
Podobnou službu již spustila konkurenční O2, jednodušší verzi nabídla i UPC.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Mobilní operátor T-Mobile v listopadu nabídne svým zákazníkům televizní vysílání v mobilech. V pilotním provozu pro 10 000 klientů bude zatím deset programů. Podobnou službu již spustila konkurenční společnost O2, jednodušší verzi nabídla i UPC.

Služba bude dostupná prostřednictvím datových přenosů v mobilní síti nebo Wi-Fi a dalších typů připojení i mimo síť T-Mobile. Ke každému uživatelskému účtu bude možné přiřadit dvě zařízení, například tablet a mobilní telefon s operačním systémem iOS nebo Android.

Digitální televize umožní sledovat programy přímo v mobilním zařízení jako živé vysílání nebo také jako záznam až o 48 hodin zpětně a uchování nahraných pořadů až sedm dní. Kromě toho služba umožní pozastavení programu, nahrávání na centrální úložiště, funkce programového průvodce (EPG) a rodičovský zámek. Součástí je také zatím omezená videotéka, která se v komerčním provozu bude spolu s nabídkou programů rozšiřovat.

O2 nejen pro vlastní klienty

O2 od listopadu rozšířila svou službu O2 TV Go i pro mobilní zákazníky konkurence. Za příjem 20 programů až na čtyřech zařízeních zaplatí měsíčně 199 korun. Součástí je rovněž zpětné zhlédnutí nebo nahrávání programů. Aplikaci si během pilotního provozu od května bezplatně nainstalovalo 140.000 uživatelů internetové televize O2 TV.

Největší tuzemská kabelová firma UPC ode dneška nabízí možnost sledovat živě na mobilních zařízeních až 63 programů. Službu Horizon Go poskytne uživatelům své digitální kabelové televize do konce roku 2014 bezplatně. Přídavné funkce, jako jsou videotéka, možnost nahrávání obsahu nebo zpětné sledování pořadů, ale bude umět až chystaná platforma Horizon.

Video na telefonu sleduje 37 procent Čechů

Online obsah v Česku sleduje nejméně jednou týdně 42 procent lidí, ve světě je tento podíl téměř dvojnásobný. Sedm z deseti Čechů sleduje video obsah na svém notebooku, na chytrých telefonech 37 procent a na tabletech 27 procent lidí.

T-Mobile minulý týden oznámil od prosince ukončení nabídky satelitní televize Skylink. Stávajícím zákazníkům zůstane stejná programová nabídka i ceny, přičemž nebudou muset měnit dekódovací kartu, nastavení přijímače či antény ani podepisovat novou smlouvu.

 

Právě se děje

Další zprávy