Televize začneme měnit o rok dříve. Přichází druhá fáze digitalizace, pomoci má fotbal

Jan Úšela Jan Úšela
4. 3. 2016 0:01
V pořadí již druhá digitalizace si do roku 2020 vyžádá výměnu většiny televizí v zemi. Kdo bude chtít ušetřit, přikoupí ke stávajícímu přístroji pouze nový set-top box. Ministerstvo průmyslu chce využít červnového fotbalového eura, atraktivní program má k přechodu nalákat první diváky.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Připravte se na výměnu televize. Další fáze digitalizace, která tuto nepříjemnou novinku přinese pro miliony českých domácností, bude spuštěna o rok dříve, než se čekalo. Stát ji zřejmě rozjede už letos v červnu. Termín souvisí i s mistrovstvím Evropy ve fotbale, atraktivní program má k přechodu nalákat první diváky.

Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání ministerstva průmyslu a obchodu. O letošním startu mluví i poradce ministra Jana Mládka Lubomír Bokštefl a připraven je též Český telekomunikační úřad, který věc řeší po technické stránce.

"Podle mě je přes množství nutných opatření reálné, že bude vysílání v Česku spuštěno už letos," řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Bokštefl. Vláda materiál ministerstva průmyslu k projednání teprve dostane, o startu nového vysílání bude hlasovat zřejmě po Velikonocích, kdy rozhodne, zda se s ním začne už v červnu, nebo až příští rok.

V pořadí již druhá digitalizace si do roku 2020 vyžádá výměnu většiny televizí v zemi. Kdo bude chtít ušetřit, přikoupí ke stávajícímu přístroji pouze nový set-top box.

K chystané změně dochází kvůli nutnosti uvolnit současně televizní frekvence mobilním operátorům. Ti na nich následně vystaví mobilní sítě nové generace, schopné přenášet větší objemy dat. Původní digitální vysílání definitivně skončí asi v roce 2021. To nové divákům přinese kvalitnější obraz a zřejmě také nové televizní kanály.

Dá se předpokládat, že ostrý start nové digitalizace začne v Praze a postupně se bude do roku 2020 rozšiřovat do regionů. Stejně jako při první digitalizaci, která probíhala mezi lety 2008 a 2012.

Většina televizorů, které dnes Češi mají, nový digitální standard nezvládne. S tím už počítají prodejci, kteří zvyšují podíl přístrojů, které s DVB-T2 problém nemají. Zatímco ještě loni bylo takových televizí v nabídce maximálně deset procent, dnes už je to většina.

"Naše síť aktuálně nabízí asi 57 procent televizorů vybavených tunerem T2. U větší části modelů s tímto tunerem při spuštění nového vysílání postačí aktualizace softwaru,“ říká například mluvčí řetězce s elektronikou Euronics Marek Ingr.

 

Právě se děje

Další zprávy