Skončila jedna éra TV vysílání. Připomeňte si milníky, které hnaly lidi do obchodů

Ekonomika Ekonomika - za podpory: logo LG
Aktualizováno 21. 11. 2020 18:36
Televize slaví 21. listopadu svůj světový den. Vypnutím posledního vysílače přitom skončila před několik dny jedna etapa digitálního vysílání. Pro nejnovější standard DVB-T2 si museli obyvatelé Česka chytající pozemní signál koupit buď nové televize, nebo set-top-boxy. Televizní technologie se vyvíjejí překotně, stejně jako kvalita vysílání. Podívejte se na zásadní milníky televizních technologií.

Analog versus digitální vysílání

Analogové vysílání bylo v roce 2011 ukončeno, protože kmitočtové spektrum jako přírodní zdroj bylo prakticky vyčerpáno. Digitální vysílání umožňuje rádiové kmitočty využívat hospodárněji a přináší vůči analogu i jiné výhody.

Digitální televize (DVB) dokáže vysílat a přenášet audiovizuální informace prostřednictvím zemského, kabelového nebo satelitního vysílání. Jedním ze základních rozdílů analogové a digitální televize je, že audiovizuální informace není reprezentována spojitým signálem, ale diskrétním signálem, který je tvořen posloupností 1 a 0, zatímco analogové vysílání spočívá ve změně intenzity vyzařování elektromagnetického vlnění.

Přínosem DVB je vyšší kvalita obrazu i zvuku a efektivní využití kmitočtového spektra. Je tedy možné vysílání více TV programů či interaktivita služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy