Telefónica změní název, Kellnerova PPF odtajnila plán

Jan Klesla, Hospodářské Noviny
20. 2. 2014 11:15
Operátor se přejmenuje na M Telecom, od sesterské Air Bank chce převzít image.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Telefónica, největší tuzemský operátor, změní název na M Telecom. Navrhla to skupina PPF miliardáře Petra Kellnera, která Telefóniku převzala koncem ledna.

Po výměnách v představenstvu a dozorčí radě je na řadě změna stanov a vnitřní struktury a řízení společnosti - a s tím přijde i nové jméno.

Přejmenování navrhne PPF s novými stanovami na valné hromadě, která se má uskutečnit 12. března. Nové stanovy včetně nového názvu zveřejnila společnost na svém webu.

„Je to návrh, o kterém se včetně názvu bude hlasovat na valné hromadě," potvrdil mluvčí operátora Hany Farghali.

Značka O2 na čtyři roky

PPF musí přejmenovat společnost podle smlouvy se španělskou skupinou Telefónica, od níž operátora koupila. Její jméno by mělo zcela zmizet z Česka. Značku O2 může PPF používat další čtyři roky a právě pod ní bude pravděpodobně dále nabízet služby.

Dosavadní generální ředitel Luis Malvído má smlouvu do konce roku. Do čela společnosti se ale již fakticky postavil investiční ředitel PPF Martin Štefunko, který je novým předsedou dozorčí rady. Podle informací Hospodářských novin se Štefunko plně věnuje právě operátorovi a jeho cílem je firmu nejprve výrazně zeštíhlit.

Dynamická a vstřícná

Do budoucna by měl operátor také změnit image podle vzoru Air Bank ze skupiny PPF na „moderní, dynamickou společnost vstřícnou k zákazníkům".

Výraznou úlohu má i nový člen představenstva Michal Frankl, bývalý poslanec a radní Českého telekomunikačního úřadu, který byl náměstkem ministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Ten je dnes členem vrcholového vedení PPF a členem dozorčí rady operátora. Představenstvo má do poloviny roku opustit ještě Martin Bek. Jako jediný z bývalého vedení v něm zůstane jeho druhý místopředseda a viceprezident pro provoz Petr Slováček, který ve firmě pracuje již od roku 1989.

PPF vlastní v současnosti 65,9 procenta akcií Telefóniky, přibližně pět procent zatím zůstává předchozím španělským vlastníkům. Do konce února má také Kellnerova skupina nabídnout menšinovým akcionářům odkup jejich akcií. PPF již dříve oznámila, že se cena bude pohybovat kolem 305,6 koruny za akcii, kterou sama zaplatila při převzetí firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy