Tekutý řízek z Polska. Tesco a Globus mají problém

Radek Pecák Radek Pecák
18. 10. 2013 16:05
Inspekce našla větší podíl vody v chlazených masných výrobcích
Jeden z výrobků, jejichž prodej nyní inspekce zakázala.
Jeden z výrobků, jejichž prodej nyní inspekce zakázala. | Foto: SZPI

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila ve dvou typech chlazených masných výrobků větší podíl vody, než povoluje platná legislativa. Prodávaly je řetězce Tesco a Globus.

Prvním výrobkem je Tesco Krůtí prsní řízek, spodní filet v balení 0,500 kg, šarže 1013371, vyrobený pro Tesco Stores ČR. Zemí původu je Polsko a výrobcem polská firma Indrol se sídlem v obci Rostarzewo. Inspekce vzorek odebrala v prodejně Tesco v olomoucké Kafkově ulici.

Podobný problém měly také Kuřecí prsní řízky bez kůže a kostí čerstvé, chlazené, hmotnost 0,76 kg, s datem výroby 30. září 2013. Výrobcem byla tentokrát firma RES-DROB 35-211 z polského Rzeszowa. Vzorek našli inspektoři v prodejně Globus v pražské Chlumecké ulici

"Z rozboru jednoznačně vyplývá, že nadlimitní množství vody se do výrobku dostalo při zpracování," vysvětlil pro online deník Aktuálně.cz mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nevyhovující potraviny odebrala inspekce v rámci akce zaměřené na plošnou kontrolu jakosti a bezpečnosti masných výrobků. Akci nařídil ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman.

Inspekce kromě toho současně informovala, že našla také klamavě označenou potravinu. Šlo o drůbeží paštiku Vitae d'Oro v balení 130 gramů. I ona pochází z Polska, prodával ji Kaufland.

Výrobek nevyhověl kvůli nizkému obsahu masa. Na obalu výrobce uvádí, že podíl drůbežího masa je minimálně 50 procent. Laboratorní analýza ale u uvedené šarže prokázala přítomnost masa jen v objemu 29,2 procenta.

"Potravina je tedy označena klamavými údaji a inspekce předmětnou šarži zakázala uvádět do oběhu," dodal Kopřiva.

S kontrolovanými řetězci zahájí inspekce správní řízení o uložení sankce.

 

Právě se děje

Další zprávy