Změní iPad mini čísla prodeje levných tabletů?

af
24. 10. 2012 16:50
iPad mini stojí víc, než se čekalo. Konkurenční boj tak nebude snadný
Představení malého tabletu od Applu
Představení malého tabletu od Applu | Foto: Reuters

Na malou verzi tabletu od Applu se nese chvála, a to přesto, že přichází jen půl roku od uvedení Nového iPadu, který má být stále nositelem pokroku (a měsíc a kus po novém iPhonu 5). Pod názvem iPad mini se však skrývá šikovná věcička s úhlopříčkou necelých osmi palců. Jenže se předpokládalo, že Apple přeci jen půjde s cenou níž - co udělá s prodejem cenovka 329 dolarů (přibližně 6 200 korun)?

Dražší, než se čekalo, ale má iOS 6

Stanovením této prodejní ceny se Apple postavil do středu závodního pelotonu o zákazníka. Pro porovnání - klasický iPad třetí generace se prodává od 499 dolarů. Od základní verze se pak odvíjí vylepšené a dražší.

Naopak peněženky se snaží šetřit výrobci jako Amazon, Google a Samsung.  Galaxy Tab 2 je stejně jako Nexus 7 a Kindle Fire prodáván za 199 dolarů. Jeho větší verze (10,1 palce) pak ani tolik nepřevyšuje novinku od Applu - stojí 349 dolarů.

Analytici z J. P. Morgan zůstávají vůči šancím iPadu mini optimističtí, jak uvádí server Engadget. Navzdory skutečnosti, že předem odhadovali stanovení ceny malého Apple tabletu na 249 dolarů. Mark Moskowitz z J. P. Morgan míní, že i přes vyšší cenu si tento produkt ukousne z prodejů levných tabletů.

Mohou za to i lepší technické specifikace, třeba že nejzákladnější verze nabízí 16 GB úložného místa, Kupující může přitáhnout i to, že Apple použil nejnovější operační systém a že je o něco větší (necelý palec) než konkurence.

Levné tablety s Androidem se nemusí bát

Názory, které se objevují na serveru CNet, jsou pak skeptičtější. Někteří porovnávají výhody a nevýhody malého iPadu i s posledním modelem iPod Touch. Uvádí, že druhý jmenovaný je levnější, má víc místa na disku a v podstatě zvládne to, co iPad mini.

Scott Webster poukazuje na to, že snížená váha iPadu mini nevykompenzuje nepřítomnost Retina displeje a že víc jak stodolarový rozdíl přinutí lidi přemýšlet. Pro tablety s Androidem by tak nemělo hrozit nebezpečí.

Koneckonců, alespoň jednoho konkurenta se malý iPad nemusí bát. Redaktor magazínu Wired.co.uk zjistil, že Microsoft zatím vstup do odvětví malých tabletů nechystá. Nový operační systém Windows 8 se tak na sedmipalcová zařízení nepodívá, alespoň ne teď na začátku.

Prodeje iPadu Mini startují druhého listopadu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy