Zkušenost s hackerským útokem má 90 procent firem v USA

Jan Kovalík
27. 6. 2011 12:30
Devět z deseti amerických firem čelilo hackerskému útoku. Četnost útoků se letos rapidně zvýšila
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Podle studie Ponemon Institute, který oslovil 583 amerických firem, má devadesát procent z nich zkušenost s hackerským útokem. To jsou samozřejmě dobré zprávy pro bezpečnostní firmy, které řešení obdobných problémů mají v popisu práce. Na objednávku jedné z nich (Juniper Networks) Ponemon Institute tuto studii připravil.

Četnost hackerských útoků se rapidně zvýšila během posledních dvanácti měsíců. Celých 59 procent firem uvedlo, že během posledního roku čelilo dvěma a více pokusům o průnik do svých počítačových systémů. 77 procent pak uvádí, že četnost a složitost hackerských útoků se za stejnou dobu zvýšila.

Slabá ochrana

Fenomén hackerských útoků se již stal běžnou součástí denního zpravodajství. Hlavně díky hacktivistům typu Anonymous nebo skupině Lulz Security, která před několika dny oznámila, že své aktivity ukončuje.

Hackerské útoky podobného typu přitahují pozornost veřejnosti a médií k problémům, na které chtějí hackeři upozornit. Mimo tento způsob aktivismu ale aktéři útoků firmám a institucím dokazují své nemalé schopnosti a poukazují na nízkou úroveň jejich síťového zabezpečení.

Firmy si samy neporadí

Ta je u firem otázkou financí a v praxi platí nepsané pravidlo, že "dokud se nestane velký průšvih, do bezpečnosti se neinvestuje". Investice do bezpečnosti nejsou malé. Hlavně kvůli tomu, že většina firem netuší, jak se proti podobným nepříjemnostem bránit. Celkem 34 procent dotazovaných firem potvrzuje, že nevěří, že je jejich současné IT oddělení dokáže od útoků efektivně ochránit. Musí se proto spoléhat na bezpčnostní firmy.

Těm samozřejmě všeobecný pocit bezbrannosti proti mocným hackerům přihrává zákazníky, kteří nejsou schopni vypořádat se s takto speciálním problémem vlastními prostředky.

Z již citované studie také vyplývá, že 11 procent firem věří, že zná zdroj svých bezpečnostních problémů. Nejcitlivějším článkem firemní sítě jsou většinou mobilná zařízení a laptopy zaměstnanců, skrze které je vedena většina průniků do systémů firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy