Zázračný mladík kybernetického věku se v USA oběsil

ČTK ČTK
13. 1. 2013 7:24
Šestadvacetiletý mladík bojoval za neomezený přístup k informacím, za což byl obviněn
Foto: Reuters

New York - V New Yorku ukončil svůj mladý život oběšením internetový aktivista a zázračné dítě kybernetického věku Aaron Swartz.

Šestadvacetiletý mladík bojoval za neomezený přístup k informacím, za což si vysloužil četná obvinění a hrozící 35letý trest.

Už ve 14 letech se podílel na vývoji prvních technologií RSS umožňujících uživatelům sítě přebírat novinky z webů, které často aktualizují obsah.

Swartz pro mnohé fungoval jako motor snah o bezplatné zpřístupnění informací všeho druhu v síti internet. Veřejnosti tak například odkryl 19 milionů stránek ze spisů amerických soudů.

"Informace znamenají moc. Ale jako v případě každé moci jsou tu ti, kteří si je chtějí nechat pro sebe," napsal Swartz v online "manifestu" v roce 2008. "Jen ten, kdo je zaslepen lakotou, nenechá přítele kopírovat," zní podle Reuters jeho další myšlenka.

V roce 2011 byl Swartz v sérii obvinění nařčen mimo jiné z internetové krádeže. Z online archivu vědeckých článků JSTOR údajně postahoval na čtyři miliony příspěvků, které na internetu dál distribuoval.

Za údajnou trestnou činnost mu hrozilo 35 let vězení a pokuta milion dolarů (19,2 milionu korun). Soud měl začít letos.

Swartz podle přátel i vlastních výpovědí na internetu trpěl depresí a trápila ho vznesená obvinění. V jeho brooklynském bytě ho našla oběšeného jeho dívka, která přivolala policii.

 

Právě se děje

Další zprávy