Z účtů majitelů Xboxu v 35 zemích zmizely peníze

ČTK David Slížek, ČTK
22. 11. 2011 17:40
Není zatím jasné, jestli byli postiženi i někteří hráči z České republiky
Foto: Aktuálně.cz

* doplnili jsme vyjádření české pobočky Microsoftu

Z účtů tisícovek uživatelů herní konzole Xbox společnosti Microsoft v 35 zemích ukradli dosud neznámí podvodníci miliony liber.

Informoval o tom britský list The Telegraph. Neupřesnil, jestli byli postiženi i někteří klienti z České republiky.

Britským uživatelům zmizelo z účtů Xbox Live v průměru 100 liber (asi 2950 korun), někteří ale přišli o více než 200 liber.

Podle listu není zatím jasné, kolik uživatelů bylo takto okradeno a o kolik peněz se celkem jednalo.

Podvodné e-maily

Podle Telegraphu se zloději dostali k účtům hráčů pomocí klasického phishingového útoku: rozesílali hráčům e-maily, ve kterých nabízeli zdarma Microsoft Points, které se dají využít k nákupu her.

Pokud uživatel na e-mail naletěl a kliknul na odkaz ve zprávě, dostal se na podvodné stránky, které ho vyzvaly k vyplnění přihlašovacích údajů. Ty pak podvodníci využili k přihlášení do jejich účtů.

"Tato situace nás jako společnost velice mrzí, nicméně se nejedná o jakékoli selhání zabezpečení služby Xbox Live, kterou Microsoft provozuje," napsal v prohlášení ke káuze český Microsoft.

"Vyzýváme všechny uživatele Xbox Live v České republice, aby byli obezřetní a nevěřili falešným nabídkám, které jim slibují běžné placené služby zdarma," dodala firma.

Po malých částkách

Hackeři prý kradli po několik týdnů z kreditních karet vždy jen malé obnosy, což ztěžuje odhalení podvodu, poznamenal The Telegraph.

Od listopadu 2010 je Xbox Live aktivní také v České republice. Platit za členství, které umožňuje poměřovat síly v jednotlivých hrách s hráči z celého světa, lze pomocí kreditní karty nebo je možné zakoupit speciální kupony v obchodech.

Útok na majitele Xboxu přichází jen krátce poté, co napadení svého herního systému Steam oznámila i firma Valve.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy