Z tabletů se stává masovka, prodej notebooků padl o 50%

LP Fish
18. 8. 2011 16:42
Předpovědi analytiků že tablety a chytré telefony na trhu brzo nahradí netbooky, notebooky a stolní PC potvrzují výsledky prodejů za první dvě čtvrtletí roku 2011. Tento trend se bude podle nich prohlubovat.
Foto: Ondřej Besperát

Prodej desktopových počítačů, notebooků a netbooků klesl v Západní Evropě za poslední rok o 20%. Potvrzuje se tak trend přechodu většiny uživatelů počítačových technologií na zařízení s menším výpočetním výkonem.

Notebooků a netbooků se ve stejném období tohoto roku prodalo o 53% méně než za stejné období v minulém roce. Prodej stolních PC klesl o 15,4%, uvedl britský deník Guardian.

Apple je čím dál populárnější

Podle všeho se však kupující nechávají ovlivnit i značkou. Trh ovládají iPady od Applu a Applu také jako jedinému výrobci jemně vzrostly i prodeje klasických PC. I tak má však Apple v kontinentální Evropě nejmenší podíl na trhu z pěti nejoblíbenějších značek.

Největšímu výrobci klasických PC - tchajwanské firmě Acer klesly prodeje meziročně o 44,6%. Firma na to reaguje propouštěním evropských zaměstnanců a snahou vyvinout vlastní chytrý telefon a tablet. Podle analytické společnosti Gartner je tak velký propad prodeje překvapením i pro ně samotné. Hlavní analytička Isabelle Durand tento stav komentovala slovy: "Propad prodeje Aceru skoro o 50% je mnohem větší, než se očekávalo".

Konzervativní prodejci důvěřují trendům

Podle Gartneru je za propadem prodeje klasických počítačů především mediální humbuk okolo tabletů, který vedl majitele obchodů k tomu, že si objednali mnohem menší množství notebooků a netbooků. U stolních PC zase převládá snaha firem co nejdéle udržet v chodu dříve nakoupené počítače a zbytečně neinvestovat do nových přístrojů. Pro uživatele také často hrají důležitou úlohu alternativního zařízení.

Analytici očekávají další růst prodeje tabletů

Další z analytiků společnosti Gartner  Meike Escherich předpovídá, že "v tomto čtvrtletí se ještě zvýrazní slabá poptávka (po klasických PC) a může znamenat strukturální změny na trhu, které budou pokračovat i v blízké budoucnosti."

Tento rok by se podle Gartner měly stát tablety masově prodávaným zbožím, když jejich celosvětový prodej dosáhne počtu 50 milionů kusů. Podle Abi Research je 75% prodaných tabletů prodaných v roce 2011 iPad od Applu, na dvaceti procentech pak běží platforma Android od Googlu.

 

Právě se děje

Další zprávy