YouTube rozdalo 100 milionů. Teď chce peníze zpět

tl
20. 11. 2012 15:06
Před rokem začalo podporovat vybrané kanály. Teď 60% z nich musí peníze vrátit
Foto: YouTube

Před necelým rokem se YouTube rozhodlo, že pomůže kanálům, které na jeho server pravidelně přidávají originální obsah.

Rozdalo mezi tvůrce videí celkem 100 milionů dolarů za účelem zvýšení kvality obsahu kanálů, což by následně mělo vést k vyšší sledovanosti a větším výdělkům z reklamy. Podle dohody měli vlastníci kanálů investované peníze Googlu, který YouTube vlastní, vracet.

60% kanálů na Youtube peníze už nezíská

Nyní přišel čas, aby YouTube své investice zhodnotilo a rozhodlo se, zda ve své podpoře tvůrců videí bude pokračovat. Podle všeho zhruba se zhruba 40% kanálům podařilo peníze řádně využít a jejich sledovanost výrazně stoupla. YouTube se proto rozhodlo, že jim peníze pošle i v příštím roce.

Zbytek kanálů bude sice fungovat dál, ale tentokrát bez finanční podpory, přičemž příjmy z jejich videí se budou odesílat Googlu na splacení investic.

YouTube chtělo s podporou tematických kanálů přimět uživatele internetu, aby se k pořadům na YouTube pravidelně vraceli a vyměnili tak televizní vysílání za internetový server s videi.

Jak moc se ten to plán vydařil, není zcela jasné. Je ale zajímavé, že 40% úspěšnost podporovaných videí na YouTube téměř kopíruje úspěšnost televizních pořadů v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy