Yahoo se hádá s Facebookem o patenty, jde o miliardy

LP Fish
1. 3. 2012 9:50
Patentová válka, kterou v pondělí vyhlásilo Yahoo Facebooku byla očekávaná. Přesto však může největší sociální síti znepříjemnit vstup na kapitálové trhy.
Foto: Yahoo!

Do patentové války, která zdá se nemá konce a ani vítěze, se přidal další významný hráč.

Po Microsoftu, Applu, Googlu, Samsungu, Kodaku a RIMu se o svá práva přihlásil také Yahoo.

Na schůzce s Facebookem, která proběhla v pondělí, oznámili představitelé Yahoo, že u něj budou nárokovat licenční poplatky z deseti až dvaceti patentů.

Yahoo získala ve své historii stovky patentů. V současné době však hodlá uplatňovat zatím jen ty, které se týkají personalizace reklamy a obsahu.

Nejcennější patenty, nejsilnější zbraně

Podle technologického serveru IEEE Spectrum vlastní Yahoo 292 nejcennějších patentů z oblasti internetu a komunikace. Celkově vlastní 5 931 patentů z různých oborů.

Patenty mohou firmám poskytnout důležité konkurenční výhody. Microsoft důsledným uplatňováním patentového práva nejenže vydělává na telefonech na platformě Android víc, než na těch s vlastním operačním systémem Windows Phone, ale navíc tímto způsobem také zdražuje konkurenci výsledný produkt.

Důsledkem patentové války je však i to, že patenty vzrůstají na hodnotě. Přesvědčil se o tom například Google.

Většina z 12,5 miliard dolarů, které zaplatil za firmu Motorola Mobility, oceňovala právě balík patentů, který byl součástí obchodu. Microsoft s Googlem a několika menšími firmami zase nakoupil balík více než 6000 patentů firmy Nortel za 4,5 miliardy dolarů.

Ve jménu akcionářů

Pokud nový šéf Yahoo Scott Thompson přišel do firmy hlavně proto, aby společnost zkonsolidoval před prodejem, činí tak nadmíru šikovně.

Podle časopisu Forbes by Yahoo kvůli mohlo po Facebooku požadovat až 3 miliardy dolarů.

"Yahoo má povinnost ke svým akcionářům, zaměstnancům i dalším zůčastněným stranám, chránit svoje duševní vlastnictví," stojí v e-mailovém prohlášení Yahoo pro americké novináře.

"Budeme trvat na tom aby s námi Facebook podepsal licenční smlouvu, nebo budeme donuceni k jednostrané ochranně našich práv soudní cestou," píše se v textu.

Mluvčí Facebooku Bary Schnitt to pro New York Times komentoval slovy: "Yahoo nás informovalo ve stejnou chvíli jako novináře, takže jsme neměli zatím možnost plně ohodnotit jeho požadavky."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy