Xbox One jde do prodeje, nevyužívá své možnosti

Jiří Hovorka Jiří Hovorka, Ekonomika a Otakar Schön, iHned.cz
22. 11. 2013 14:50
Xbox One nechce být jen herní konzolí, ale multimediálním středem domácnosti.
Foto: edge-online.com

Týden po PlayStation 4 vstupuje na trh konkurenční Xbox One od společnosti Microsoft. Ten koncipuje své herní zařízení více jako multimediální střed domácnosti s hlasovým ovládáním, k zákazníkům ale míří s lepší nabídkou her než konkurenční Sony. Recenzenti však Xboxu vyčítají slabší herní výkon.

S cenou 499 dolarů bez daně z prodeje je Xbox One o 100 dolarů dražší než PlayStation 4, ale v ceně nabízí i pohybový senzor Kinect, který slouží pro ovládání her i celého systému pomocí gest a hlasových pokynů.

Hodnocení recenzentů ze zahraničních médií vyznívají po týdnu používání podobně jako u PlayStation 4 – systém má potenciál, ale současné hry jej naplno nevyužívají. Chybí také řada možností, které výrobci slibovali nebo které hráči pokládají za samozřejmé, jako je přístup k multimediálním funkcím. Ty Sony nenabídlo vůbec a Microsoft pouze v omezené podobě.

Přehledné prostředí

Xbox One se od recenzentů dočkal také rozporuplného hodnocení Kinectu a s ním spojeného hlasového ovládání konzole. Podobně jako u první verze Kinectu pro Xbox 360 jsou kritizovány nároky na prostor a specifické nastavení, i nedokonalou přesnost zařízení, respektive jeho problémy při interpretaci hlasových povelů.

Recenzenti naopak chválí přehledné uživatelské prostředí, které je podobné stávajícímu Xboxu 360 se živými dlaždicemi známými z Windows 8 a Windows Phone. Pochvalu si zasloužila v několika recenzích i funkce snap, tedy možnost zobrazení dvou aplikací najednou, podobně jako v moderním prostředí Windows 8. Líbí se i nabídka aplikací a možnost ovládání televizního set-top-boxu.

Xbox má menší výkon než PlayStation 4, ale nabízí více exkluzivních her. Sony v den zahájení konzole nabídla pouze dva plnohodnotné exkluzivní tituly – střílečku Killzone a spíše rodinnou akční hru Knack. Microsoft proti tomu dává osvědčenou závodní hru Forza, akční hru Ryse: Son of Rome a Dead Rising 3.

Recenzenti dále poukazují na to, že přes sliby o hraní ve Full HD rozlišení s vysokou snímkovací frekvencí běží část her pro Xbox One v nižším rozlišení, a to včetně exkluzivní hry Ryse: Son of Rome, která byla vyvíjená přímo na míru Xboxu One.

Podrobnější informace čtěte na webu iHned.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy