Windows 8 přijdou v říjnu. Přibude dlaždicové rozhraní

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 7. 2012 12:25
Podle Microsoftu má jít nejvýznamnější produkt firmy za posledních 17 let
Windows 8 beta
Windows 8 beta | Foto: Microsoft

Los Angeles - Počítače s operačním systémem Windows 8 se začnou prodávat od 26. října tohoto roku. Datum uvedení poslední verze nejvyužívanějšího operačního systému zveřejnil ve čtvrtek prezident divize Windows a Windows Live Steven Sinofsky.

Ten zároveň potvrdil dřívější informaci, že ke stažení bude upgrade softwaru za 40 dolarů (zhruba 826 korun), během příštího roku se následně cena zvýší.

S operačním systémem nové generace hodlá americká společnost kromě osobních počítačů posílit své postavení i na trhu s tablety a chytrými telefony, kterému aktuálně dominují skupiny Apple a Google. Software chce totiž propojit se svým prvním tabletem Surface, který by se měl na trhu objevit v podobné době jako nová okna.

Přibude dlaždicové rozhraní

Windows 8 nabídnou dvě různá rozhraní. Tradiční desktopovou podobu a nově také dlaždicové prostředí Metro, které ocení především uživatelé dotykových přístrojů. "Řada klíčových aplikací včetně prohlížeče Internet Explorer prošla změnou designu, aby mohla fungovat i ve druhém rozhraní," uvádí list The Huffington Post.

Jak bude veřejnost na radikální proměnu designu reagovat, zatím podle něj není jasné - první dojmy jsou smíšené. Deník Washington Post navíc připomíná, že uživatelé Microsoftu reagují na změny poměrně pomalu. Na základě analýz NetMarketShare stále ještě 40 procent zákazníků využívá systém Windows XP, což je o procento více než v případě novější verze softwaru Windows 7.

Novou verzi softwaru představí Microsoft po téměř třech letech. Šéf firmy Steve Ballmer přitom již dříve označil Windows 8 za nejvýznamnější produkt za posledních 17 let, který má předčít i Windows 95.

Podívejte se také na obrázky v galerii vlevo od tohoto textu.


 

Právě se děje

Další zprávy